Ministerraad


Betere regels voor parlementaire enquête

Persbericht | 14-03-2008

De regels voor het houden van een parlementaire enquête worden verduidelijkt en verbeterd in een nieuwe Wet op de parlementaire enquête. Het kabinet heeft op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten het initiatiefwetsvoorstel hiertoe van de Tweede Kamerleden Van de Camp, Depla, Griffith en Van der Staaij voor bekrachtiging voor te dragen bij H.M. de Koningin.

De huidige Wet op de parlementaire enquête stamt uit 1850 en is sinds die tijd diverse malen herzien. Deze herzieningen hebben echter niet kunnen voorkomen dat nog steeds sprake is van onduidelijkheden. Dat is ook de ervaring van de verschillende parlementaire enquêtecommissies.

De nieuwe wet betekent een verduidelijking en verbetering voor:
* de bevoegdheden van de parlementaire enquêtecommissie;
* de rechtspositie van personen die tot medewerking zijn verplicht;
* de samenloop met ander, al dan niet justitieel, onderzoek;
* de openbaarheid, toegang en archivering van documenten.

Het initiatiefwetsvoorstel is op 5 februari 2008 met algemene stemmen door de Eerste Kamer aangenomen. Net als de Eerste Kamer had ook het kabinet enkele bezwaren tegen het wetsvoorstel, zoals het ontbreken van een familiaal verschoningsrecht en het opnemen van de bevoegdheid tot binnentreden van woningen. Het kabinet wil graag met de Kamer nader overleggen over uitvoering van de motie die door de Eerste Kamer over deze kwesties is aangenomen.