Partij van de Arbeid

Bos pakt topinkomens aan

14-03-2008 02:48

De ministerraad heeft ingestemd met vijf maatregelen van minister Bos van Financiën om excessieve topinkomens in het bedrijfsleven aan te pakken. PvdA-kamerlid Paul Tang reageert verheugd: Het is uniek dat deze maatregelen er komen. Ze zijn ook hard nodig en zeer welkom, om zelfverrijking te voorkomen en de sociale cohesie te bewaken.

Toelichting Wouter Bos
Bos: 'Dit is het eerste kabinet dat excessieve beloningen bij topinkomens durft aan te pakken. Wanneer er sprake is van excessen, vind ik het onze verantwoordelijkheid maatregelen te nemen om ze te bestrijden of voorkomen. De maatregelen zetten aan tot matiging en eerlijkere belastingen. Want óf men past de beloning aan óf men betaalt toch een hoge beloning maar betaalt dan ook meer belasting.'

De maatregelen
Een van de maatregelen is dat werkgevers dertig procent belasting gaan betalen over excessieve vertrekvergoedingen van meer dan vijfhonderdduizend euro (bij een jaarsalaris van meer dan 500.000 euro). Ook worden excessieve pensioenstortingen voor topfunctionarissen zwaarder belast. Daarnaast gaat het kabinet ervoor zorgen dat Private Equity managers evenwichtiger belast worden: het is niet langer mogelijk om inkomsten relatief gunstig als vermogen te laten belasten.

Daarnaast moet voorkomen worden dat managers er financieel belang bij hebben als hun bedrijf bijvoorbeeld wordt overgenomen. Daarom wordt vastgelegd dat bestuurders met een persoonlijk tegenstrijdig belang niet kunnen deelnemen aan de besluitvorming hierover.

Naast deze maatregelen wordt de positie van de Raad van Commisarissen bij beloningsbeleid versterkt. Tang: Dat is ook een breuk met verleden. Niet langer staan de aandeelhouders centraal.

Tang is verheugd met het gehele pakket aan maatregelen: 'In de maatregelen komen nagenoeg alle PvdA-wensen terug. Zo is het idee overgenomen dat bestuurders bij fusie of overname geen eigen belang hebben. De PvdA-fractie zal ook in de gaten houden of het kabinetsvoorstel voorkomt dat bestuurders buitensporig worden beloond bij een overname, zoals de schandalen in 2007 (bij ABN AMRO en Numico) hebben laten zien.

De precieze uitwerking van de voorstellen kunt u nalezen op de site van het ministerie van Financiën >

Nog te nemen maatregelen private én publieke sector Het kabinet heeft naast bovengenoemde maatregelen ook andere maatregelen in gang gezet: zo krijgen ondernemingsraden adviesrecht bij beloningsbeleid en heeft minister Bos het beloningsbeleid in het bedrijfsleven op de Europese agenda gezet. Het wordt dit voorjaar voor het eerst besproken.

In de publieke sector worden beloningen gemaximeerd op het ministersalaris. Daarvan kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden afgeweken. Topbeloningen in de semipublieke sector (zoals ziekenhuizen, universiteiten en woningbouwcorporaties) worden genormeerd op het ministersalaris. Het kabinet komt binnenkort met een voorstel hoe dit uitwerkt in verschillende sectoren, minister Bos maakt zich als aandeelhouder bij Staatsdeelnemingen hard voor een koppeling van de beloningsontwikkeling van bestuurders aan die van gewone werknemers.