Provincie Groningen

Energieconvenant Groningen 2008-2011 van start! 14 maart 2008

Vanmiddag is in de statenzaal van het provinciehuis te Groningen het Energieconvenant Groningen 2008-2011 ondertekend door de provincie Groningen, gemeente Groningen, Gasunie, GasTerra, Essent, Rabobank, Waterbedrijf en Nuon. Hierin is afgesproken om gezamenlijk te werken aan projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Dankzij deze samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven kunnen projecten snel worden opgepakt.

Dat de partners snel aan de slag gaan, blijkt uit de presentatie van het eerste project. Het energieconvenant gaat gemeenten uit de provincie steunen die energie willen besparen op hun openbare verlichting. Uit een door Nuon-dochter Dynamicom uitgevoerde scan blijkt dat tot 12% besparing mogelijk is met relatief eenvoudige maatregelen. Het energieconvenant biedt Groninger gemeenten de scan met korting aan.

De ondertekening kreeg veel belangstelling van een groot aantal partijen uit het energienetwerk, zoals kennisinstellingen, milieuorganisaties, bedrijfsleven en collega overheden. Allen kregen een sjaal met daarop de tekst "ik ben supporter van het energieconvenant". Want voor het behalen van substantiële energiebesparing en het opzetten van projecten is samenwerking met en support van partijen uit het netwerk net zo belangrijk als de samenwerking van de partners binnen het Energieconvenant.

Het convenant bouwt voort op de overeenkomst van 2003-2007. In deze periode zijn tal van projecten gestart, zoals:

* zonwering op een biologische winkel

* warmtepompen in 134-kamer appartement te Groningen
* de energiezuinige school Gravenburg

* Wonen++

* Energie Beter

Het convenant staat open voor samenwerking met andere partijen en initiatiefnemers van energieprojecten. Aan het nieuwe convenant zijn dan ook vier nieuwe partners toegevoegd:

* Waterbedrijf Groningen

* Rabobank

* GasTerra

* Essent

Organisaties die alle energiebesparing en duurzame energie willen ondersteunen in de provincie. De provincie Groningen is initiatiefnemer van dit samenwerkingsverband.

Het Energieconvenant sluit goed aan bij de doelstelling van de provincie Groningen om een evenredige bijdrage te leveren aan het nakomen van de internationale afspraken over het terugdringen van de CO2-emissie als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen (Koyotodoelstelling).

14 maart 2008