Europarlement zet aan tot gerechtigheid in moordzaak Munir

14/03/2008 15:49

ICCO

Het Europees parlement heeft een belangrijke stap gezet om te komen tot gerechtigheid in de moordzaak van Indonesische mensenrechtenactivist Munir. Dat zei Munir's opvolger Usman Hamid vandaag. Gisteren tekenden 410 europarlementariƫrs een verklaring waarin zij de Indonesische autoriteiten oproepen de moord tot op de bodem uit te zoeken.

'De verklaring is een belangrijke steunbetuiging om de aanstichters van de moord te achtervolgen', aldus Usman Hamid, directeur van mensenrechtenorganisatie KontraS, die steun krijgt van ICCO & Kerk in Actie. 'Het is ook een stap naar verbetering van mensenrechten en de rechtsstaat.'

In 2004 werd de bekende Indonesische mensenrechtenactivist Munir in het vliegtuig van Jakarta naar Amsterdam vergiftigd. De oprichter van de mensenrechtenorganisaties KontraS en Imparsial was op weg naar Utrecht om aan de Universiteit Utrecht een masteropleiding 'Internationale en Europese bescherming van de rechten van de mens' te volgen.

Afgelopen januari werd de piloot van het vliegtuig veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens de moord. Maar alles wijst erop dat de veiligheidsdienst het brein achter de aanslag is geweest. 'Wie ook de dader is, deze moet voor de rechter komen', aldus weduwe van Munir, Suciwati Munir, gisteren.





http://www.icco.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,