CDA

Wortmann: Minder overlast voor reizigers op Europese vliegvelden

Straatsburg- Passagiers hoeven bij een overstap op Europese vliegvelden niet opnieuw alle controles te doorlopen en de vloeistofmaatregelen worden via een stappenplan afgeschaft.

Het Europees Parlement krijgt zeggenschap over nieuwe veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. "Veel onnodige overlast en kosten op vliegvelden voor passagiers kunnen hiermee worden voorkomen", aldus CDA Europarlementariƫr Corien Wortmann.

Corien Wortmann: "Vanaf nu mag het Europees Parlement toetsen of nieuwe veiligheidsmaatregelen op vliegvelden of de overlast voor reizigers is gerechtvaardigd. Niet langer zal de Europese Commissie achterover kunnen leunen als een ingestelde veiligheidsmaatregel veel kritiek oplevert, terwijl niet is aangetoond of het bijdraagt aan meer veiligheid." Dat speelde bijvoorbeeld bij het verbod op vloeistof in handbagage.

De Europese Commissie heeft aangekondigd met een stappenplan voor afschaffing van de vloeistofmaatregel te komen. Wortmann: "Dat is winst, maar de Europese Commissie moet wel vaart maken, zodat reizigers wat mij betreft al voor de zomer zonder problemen weer parfum of babyvoeding in de handbagage kunnen meenemen".

Ook is op voorstel van Europees Parlement besloten dat het gebruik van gewapende beveiligingsagenten aan boord van een vliegtuig (Sky Marshalls) weliswaar is toegestaan, mits deze agenten aan opleidings- en veiligheidseisen voldoen. Dat is belangrijk voor de veiligheid, omdat deze Sky Marshalls wapens kunnen dragen. Lidstaten kunnen bovendien Sky Marshalls weigeren.

Met de positieve stemming in het Europees Parlement vandaag is het Europese akkoord over luchtvaartveiligheid een feit.