Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nood aan Natuurrichtplannen blijft (14/03/08)

Het goedkeuren van het Natuurdecreet in 1997 was een kantelmoment voor het natuurbeleid in Vlaanderen. Het levert immers het kader voor het ontwikkelen van een langetermijnvisie, legt de zorgplicht als bindend principe vast en streeft via het instrument van de natuurinrichting naar de bescherming en het herstel van omvangrijke gebieden.

De rode draad doorheen het Natuurdecreet is het streven naar een gebiedsgericht natuurbeleid. Niet elke regio heeft immers nood aan dezelfde maatregelen, integendeel. Maatwerk is de sleutel tot een echt succesvol beleid. Om deze gebiedsgerichte aanpak mogelijk te maken, voorziet het decreet in het opmaken van een Natuurrichtplan voor elk gebied. Prioritair moet de aandacht hierbij gaan naar de meest kwetsbare gebieden die vaak ook vallen onder de Europese bescherming van de Habitat- en Vogelrichtlijn. Voor deze meest kwetsbare gebieden werd decretaal bepaald dat de natuurrichtplannen ten laatste in januari 2008 dienden te zijn goedgekeurd.

Van deze goede voornemens kwam echter niets in huis. Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn: "Er werden momenteel nog maar twee natuurrichtplannen goedgekeurd. De enorme achterstand die werd opgelopen, kan nooit worden weggewerkt als men niet bijkomend investeert in mankracht en tegelijkertijd zoekt naar een aangepaste werkmethode. Daarbij mag men echter niet afwijken van de kernopdracht. De natuurrichtplannen moeten de effectiviteit en de efficiëntie van het natuurbeleid verhogen, de burger betrekken en de nodige rechtszekerheid garanderen aan alle betrokken actoren."

Minister Crevits (CD&V) kondigde in haar antwoord een aantal wijzigingen aan het Natuurdecreet aan. De Bruyn: "We zijn bereid om samen met de minister te zoeken naar zinvolle aanpassingen maar zijn niet bereid om afstand te nemen van de basisdoelstelling van het decreet en de natuurrichtplannen. Vlaanderen blijft nood hebben aan een coherent gebiedsgericht natuurbeleid. De schaarse groene ruimte die we (nog) hebben verdient een optimale bescherming."

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be