VAPRO


Europese beroependatabase in acht Europese landen

Moet een fotograaf in Nederland hetzelfde kunnen als in Frankrijk? Voeren (proces)operators in Engeland dezelfde taken uit als in Nederland? De antwoorden op dit soort vragen komen binnenkort samen in een Europese database genaamd EurOccupations, met informatie over circa 1500 beroepen in allerlei sectoren.

Van zorg & welzijn tot industrie en techniek, van uiterlijke verzorging tot zakelijke dienstverlening. De beroependatabase wordt voor acht Europese landen ontwikkeld in het project EurOccupations, waarin tien universiteiten en onderzoeksinstellingen samenwerken.

In een notendop
De beroependatabase wordt ontwikkeld voor Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, België en Nederland. In de database wordt voor alle beroepen informatie opgenomen over beroepstitels en het vereiste opleidingsniveau. Die informatie kan per land verschillen. De database geeft hiermee inzicht in de vergelijkbaarheid van opleidingsstructuren binnen Europa.

Daarnaast worden ongeveer 160 beroepen uitgebreid beschreven, waaronder de beroepen fotograaf, procesoperator, medisch analist, websiteontwerper. Voor deze beroepen worden voor ieder land onder meer taakomschrijvingen gemaakt en relevante kerncompetenties benoemd. De database geeft hierdoor ook inzicht in de vergelijkbaarheid van beroepen binnen Europa.

Experts centraal
In het project spelen (inter)nationale experts een centrale rol. Zij dragen hun kennis over door het invullen van internetvragenlijsten. Er zijn twee soorten internetvragenlijsten: een opleidingsvragenlijst waarin wordt gevraagd naar de vereiste opleidingsniveaus van beroepen binnen een beroepsgroep, en een beroepenvragenlijst waarin wordt gevraagd naar kenmerken van een specifiek beroep, waaronder taken, opleidingsniveau, beroepsvereisten, competenties.

Voor het EurOccupations-netwerk zijn een scala aan (inter)nationale experts belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, vakbonden en kenniscentra, maar ook aan beroepsbeoefenaars en leidinggevenden, docenten, functiewaardeerders, onderzoekers, beroepskeuzeadviseurs, enzovoort.

Gevraagd: uw kennis over beroepen in de (proces)industrie De onderzoekers gaan ook uitgebreid informatie verzamelen over de beroepen fotograaf, procesoperator, medisch analist en websiteontwerper. Als u specifieke kennis heeft over één of meerdere van deze beroepen en mogelijk nog andere beroepen, nodigen we u van harte uit om één of meerdere internetvragenlijsten over de beroepen van uw expertise in te vullen. Meldt u dan aan op de website van het project: www.euroccupations.org. Op deze website vindt u ook meer informatie over het project.

Als u de vragenlijst(en) invult, ontvangt u in ruil: gratis toegang tot de beroependatabase; een Nederlandstalig rapport dat inzicht geeft in internationale beroepenstructuren en de inhoud (vereiste opleiding, kerntaken, competenties) van beroepen in acht Europese landen; deelname aan een nieuw internationaal netwerk.