Gemeente Doetinchem

Doetinchem investeert in duurzame openbare verlichting

De gemeente Doetinchem gaat de komende vijf jaar extra investeren in duurzame openbare verlichting. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar leidt ook tot een besparing op de energiekosten.

Dit is de kern van het beleidsplan openbare verlichting 2008-2012, getiteld Doetinchem Duurzaam Verlicht, dat gisteren door het college van b&w is vastgesteld. De komende vijf jaar ligt het accent op het realiseren van energiebesparingen, het reduceren van lichthinder op de omgeving en het verfraaien van de gemeente door het toepassen van duurzame lichtarchitectuur. Uitgangspunt bij alle maatregelen is dat de gemeente Doetinchem alleen verlicht waar en wanneer dat nodig is.

Modernisering
Het beleidsplan Doetinchem Duurzaam Verlicht is het vervolg op het Beleidsplan Openbare Verlichting uit 2003. In dit plan stond modernisering van de verlichtingsinstallatie en de onderhoudsmethodiek centraal. De modernisering van de 11.511lichtmasten en 11.624 armaturen in de gemeente Doetinchem is medio 2008 afgerond. Ten opzichte van 2002 is hiermee een besparing van 6,4% op energieverbruik en van 25,7% op onderhoudskosten gerealiseerd.

Extra inspanningen
Het beleidsplan Doetinchem Duurzaam Verlicht gaat verder dan het realiseren van een kwalitatief goede verlichtingsinstallatie en lichtniveau. In de periode 2008-2012 wil het college van b&w extra inspanningen plegen om ook in de toekomst te kunnen besparen op de gemeentelijke energierekening. Naar verwachting kan de komende jaren 3 à 7% op het huidige energieverbruik en 15% op de huidige onderhoudskosten worden bespaard.

Maatregelen
Om deze besparingen te bereiken, streeft de gemeente Doetinchem naar een minimaal verlichte openbare ruimte zonder concessies te doen aan de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en leefbaarheid. Mogelijke maatregelen die nader worden onderzocht, zijn het toepassen van dynamische dimtechnieken op de hoofdwegen waarbij het lichtniveau zich automatisch aanpast aan het actuele verkeersaanbod, het in- en uitschakelen van de verlichting op basis van de plaatselijke omstandigheden, het vervangen van de bestaande verlichting in buitengebieden door alternatieve signalering of markering en het voortzetten van de toepassing van duurzame materialen.

Kosten
De uitvoering van het beleidsplan kost in de periode 2008-2012 gemiddeld 365.907 per jaar. Voor het nieuwe beleid is geen extra budget nodig. De kosten van het nieuwe beleid passen binnen de beschikbare middelen.