Stichting Natuur en Milieu

14 maart 2008 - Nijmegen, Tilburg en Bernheze gaan hun openbare ruimte structureel veel energiezuiniger verlichten. Vandaag tekenen de gemeenten hiertoe een overeenkomst met Stichting Natuur en Milieu. Dit gebeurt in samenwerking met De Provinciale Milieufederaties en Philips Lighting.

Nijmegen, Tilburg en Bernheze zijn de drie koplopergemeenten die samen met Natuur en Milieu voortvarend aan de slag zijn gegaan met energiezuinige openbare verlichting. Ze ontwikkelen hiervoor beleidsplannen die brede steun hebben van de plaatselijke politiek en de ambtenarij. De partners willen zo een grote doorbraak forceren in energiebesparende openbare verlichting. Iedere gemeente legt vast hoeveel procent energie zij wil besparen.

Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu schroeft een spaarlamp in een straatarmatuur.

Klik hier voor de foto in hoge resolutie (1.8 MB)

Gemiddeld 20 procent besparing mogelijk
Straatverlichting en het aanlichten van gebouwen zorgen in Nederland voor veel energieverspilling. Door moderne lampen en armaturen en slimme technieken te gaan gebruiken, kunnen gemeenten volgens onderzoek gemiddeld 20 procent energie besparen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot, het bespaart de gemeenten fors geld op de stroomrekening én het gaat lichtvervuiling tegen. Via Philips Lighting kunnen gemeenten een zogenoemde energiescan laten uitvoeren, waardoor ze in één oogopslag kunnen zien hoeveel ze kunnen besparen en wat dat financieel oplevert.

De betrokken wethouders van Nijmegen, Tilburg en Bernheze willen vandaag de ambities van hun gemeenten tonen door in de Nijmeegse Treveszaal een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met algemeen directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu. De overeenkomst is een vervolg op de jaarlijkse Nacht van de Nacht waarin Natuur en Milieu en de Milieufederaties aandacht vragen voor de schoonheid van het donker, het tegengaan van lichthinder en energie-efficiënte verlichting.

Bij de ondertekening presenteren Natuur en Milieu en de Milieufederaties ook de brochure Gericht verlicht. Daarin lichten de koplopergemeenten toe op welke manieren zij energie besparen in de openbare verlichting. Andere gemeenten kunnen met die informatie hun voordeel doen.

Plaatsing energiezuinige lamp in lichtmast
Na de ondertekening overhandigt Mirjam de Rijk een energiezuinige lamp aan de Nijmeegse wethouder Jan van der Meer. Hierna wordt de lamp met een hoogwerker in een lichtmast geplaatst. Dit is het startschot voor andere gemeenten om het goede voorbeeld te volgen.

Download hier de brochure 'Gericht verlicht' (pdf) ...of bestel hier een gedrukt exemplaar

Publicatiedatum: 14-03-2008