De Unie


14/03/2008
Ruim 2.000.000 werknemers nu al geconfronteerd met forse koopkrachtdaling van 1%

Vakbond De Unie zet in op extra loon voor de middeninkomens

14 maart 2008 - Vakbond De Unie eist vanaf heden extra loon voor de middengroepen. "Berekeningen van De Unie tonen aan dat het koopkrachtverlies van de middengroepen in de eerste twee maanden van 2008 stijgt naar ruim 1 %. Meer dan 2.000.000 werknemers zien hun netto besteedbaar inkomen systematisch dalen.â aldus Unievoorzitter Jacques Teuwen.
De lastenstijging wordt veroorzaakt door de oplopende inflatie en de hogere belastingen van de verschillende overheden (rijk, provincie, gemeenten). â Dit nivellerend beleid maakt het noodzakelijk om bij de cao-onderhandelingen de loonruimte maximaal te gebruiken voor reparatie van het koopkrachtverliesâ.

De stemming bij deze 2.000.000 werknemers kentert in rap tempo. âDoorgaans zijn de middengroepen gematigd in hun opvattingen. De onvrede die in de achterliggende twee maanden ontstaan is maakt deze belangrijke groep voor de Nederlandse economie actiebereid. Werkgevers moeten dit absoluut niet onderschatten.

De schaarste op de arbeidsmarkt resulteert nu al in een tweedeling in het beloningsbeleid van bedrijven. Nieuwe werknemers kunnen hoge beloningseisen stellen ( hogere loonschalen en extra afspraken over verlof en werktijden) Daar en tegen houden werkgevers nog altijd de vinger op de knip voor medewerkers die al een langere staat van dienst hebben.

---