Gemeente Zwartewaterland


College tevreden over samenwerking met woningcorporaties en vluchtelingenwerk

Pardonners soepel gehuisvest

Op 15 juni 2007 is in het kader van het zogeheten Generaal Pardon, de "Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet" in werking getreden. Dankzij een goede samenwerking en inzet van zowel de woningcorporaties als vluchtelingenwerk hebben pardonners snel een plek
gevonden in Zwartewaterland. Het college kijkt met tevredenheid terug op het proces en de behaalde resultaten.

De uitvoering van de regeling is voortvarend ter hand genomen. Dit heeft ertoe geleid dat de aangevraagde
Burgemeesterverklaringen zijn gehonoreerd. De betrokkenen hebben al een Pardonvergunning ontvangen.

De pardonners ontvangen dankzij de inzet van Vluchtelingenwerk in de gemeente Zwartewaterland adequate en maatgerichte ondersteuning. Het college constateerde wel knelpunten met betrekking tot het inburgeringsaanbod voor pardonners. De komende maanden zullen specifieke maatwerktrajecten worden ingekocht.

Dankzij de woningcorporaties kregen alle in Zwartewaterland verblijvende pardonners op korte termijn een woonruimte. Zij ontvingen ook per direct bijstand waardoor schrijnende situaties werden voorkomen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden ook pardonners vanuit de centrale opvang (COA) in Zwartewaterland gehuisvest.

Het Rijk heeft een extra taakstelling opgelegd. Tot 2010 moet Zwartewaterland 35 pardonners huisvesten. De gemeente heeft al 31 pardonners gehuisvest.

Einde bericht

Hasselt, 14 maart 2008

Voor nadere informatie:
P.T. Gerritsen, tel. 038 385 31 46
A. Landsman, communicatieadviseur, tel. 038 385 31 48