Gemeente Lelystad

Lelystad evalueert de arbeidsreïntegratie van Melketiers

De afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Lelystad werkt samen met bureau TNO-Arbeid aan een onderzoek naar het doorstromen van mensen met een voormalige ID- oftewel Melkertbaan naar regulier werk.

Van 117 voormalige IDers en van 52 werkgevers is inmiddels een ingevulde vragenlijst terug ontvangen. Deze vragenlijsten zijn - na anonimisering - aan onderzoekers van TNO-Arbeid overgedragen, die voor de analyse en de rapportage zullen zorgen.

Doorstroming

De in en doorstroombanen (zgn. ID- of Melkert-banen) hebben destijds mogelijkheden geboden voor werkzoekenden om door te stromen naar regulier werk. Rond 2003 heeft de rijksoverheid geconstateerd dat er een groep op deze arbeidsplaatsen bleef zitten zonder toekomstperspectieven. Ze waren voor hun werkgevers gratis arbeidskrachten gebleven. De gemeente Lelystad heeft vanaf 2004 gewerkt aan de afbouw van deze vorm van gesubsidieerde arbeid.

Evaluatie

Om te evalueren hoe succesvol de reïntegratie van ID-ers is verlopen, zijn in de maand februari van 2008 alle (220) inwoners benaderd, die begin 2005 nog bij de ID-regeling waren betrokken. Meer dan de helft was bereid een korte vragenlijst in te vullen over hun werkbelevingen sinds 2005. Onder die betrokkenen is een cadeaubon ter waarde van 100,- verloot. De gelukkige winnares is mevrouw Lia Boon, wonend in de Kempenaar. Wethouder Willem de Jager heeft haar de prijs inmiddels overhandigd.

De komende maand zal bureau TNO-Arbeid de ingevulde vragenlijsten analyseren. De bevindingen van het onderzoek zullen nog dit voorjaar worden gepubliceerd.

---