Groen!

Brussel, 14 maart 2008

De steden als springplank naar de toekomst

Groen! roept alle partijen op om uit de loopgraven te komen. Laten we de vraagstelling niet langer beperken tot welke bevoegdheden we Vlaams maken en welke we federaal houden. De vraag die om een antwoord roept is: hoe organiseren we ons bestuur op maat van de 21ste eeuw? Hoe maken we onze (groot-)steden groot? Welke bevoegdheden en middelen krijgen ze om het samen leven in verschil te organiseren en het welzijn van de inwoners te garanderen? Welke bevoegdheden staan we af aan Europa of hoe schrijven we ons het best in internationale akkoorden in? Door het debat over beter bestuur te beperken tot de keuze Vlaams of federaal missen we op heel wat vlakken de kans om echt goed te besturen. Kortrijk bijvoorbeeld groeit door de samenwerking met de communauté urbaine van Rijsel.

Met de millenniumwissel begint niet alleen een nieuw tijdperk, maar ook een nieuwe tijdsgeest. Nieuwe gemeenschappen ontstaan, oude raken in crisis. Dit leidt tot angst. Maak van de angst een uitdaging. Onze steden zijn geen verloren gebieden, maar springplanken naar de toekomst. In een globaliserende wereld vervaagt de natuurlijke verbondenheid op basis van taal en cultuur. Veelkleurigheid en veeltaligheid nemen de vrijgekomen ruimte in. We moeten onze steden helpen deze sprong naar de toekomst te maken, door onze diversiteit als een kans te grijpen en ernaar te handelen.

Maak ook van de staatshervorming een uitdaging. Is het niet mogelijk naar een model te gaan met drie gewesten, die zowel persoonsgebonden als grondgebonden bevoegdheden opnemen? Brussel zou op die manier ook meer vrijheid krijgen om met de soms geforceerde opsplitsing tussen Nederlandstalig en Franstalig cultuurbeleid om te gaan. Ook gaan we dan naar een interessant debat over het onderwijs in Brussel. Is het in zon internationale stad niet voor de hand liggend dat alle onderwijs meertalig is? Op die manier worden steden springplanken in plaats van struikelblokken.

Mieke Vogels, Groen!-voorzitter Stefaan Van Hecke, federaal parlementslid

Groen! voorzitster Mieke Vogels lanceerde deze oproep voor de andere partijen vrijdag, 14 maart naar aanleiding van de confrontatie over meer solidariteit in de 21ste eeuw, georganiseerd door Groen! plus en Ecolo plus.
* Tussenkomst Mieke Vogels

* Tussenkomst Stefaan Van Hecke