Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Gemeenten kunnen nog tot 31 maart hulp vragen bij aanpak regeldruk

14 maart 2008

De deadline voor de tijdelijke regeling stimulering aanpak vermindering gemeentelijke administratieve lasten, ook wel voucherregeling genoemd, nadert. Gemeenten kunnen nog tot 31 maart een voucher aanvragen. Met deze voucher kunnen gemeenten externe deskundigheid inhuren om de gemeentelijke administratieve regeldruk in kaart te brengen en deze ook echt aan te pakken. Er bestaat een aparte voucher voor het opstellen van een maatregelenplan. Hierin worden concrete voorstellen gedaan om administratieve lasten en regeldruk te verminderen. Zo kan worden bekeken of alle regels die de gemeente heeft ingesteld nog wel nodig zijn, of dat bepaalde regels op een andere manier kunnen worden uitgevoerd. Ook kan door het aanpassen van de werkprocessen of de inzet van de elektronische overheid (bijvoorbeeld meer dienstverlening via internet) de bureaucratische rompslomp worden verminderd.

Om ervoor te zorgen dat de plannen inderdaad tot uitvoer kunnen komen, worden ook concept-collegebesluiten gemaakt.

De voucherregeling staat niet op zichzelf maar hangt samen met andere initiatieven die de lokale regeldruk moeten verminderen (zoals bijvoorbeeld de aanpak van de modelverordeningen).

Per gemeente kan de aanpak enigszins verschillen. Zo zal de ene gemeente misschien meer regels hebben dan de andere. Sommige gemeenten werken bijvoorbeeld al langer aan de vermindering van de administratieve lasten en betere dienstverlening.

Inmiddels hebben 188 gemeenten een voucher aangevraagd, en nog eens 15 samenwerkingsverbanden van gemeenten deden dat ook.

Gemeenten kunnen met hun voucheraanvraag terecht bij SenterNovem SenterNovem (extern)

De voucherregeling is een van de initiatieven van staatsecretaris Bijleveld van Binnenlandze Zaken en haar collega De Jager van Financiën om de gemeentelijke administratieve lasten voor zowel burgers als bedrijven terug te dringen. Dit is een voornemen uit het coalitieakkoord.

Naast deze financiële ondersteuning kunnen de gemeenten ook rekenen op ondersteuning vanuit de Taskforce Regeldruk. Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Website Minder regels, meer service
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties