Siemens

Persbericht

0803. 043

Den Haag, vrijdag 14 maart 2008

Siemens past bij nieuwe softstarters unieke Polarity Balancing-technologie toe

Siemens heeft de serie softstarters voor standaardtoepassingen, zoals aandrijfmotoren voor ventilatoren, pompen en transportbanden, vernieuwd. Hiermee kunnen motoren van 5,5 kW tot 250 kW bij 400 V zonder schokken of stoten aanlopen. De nieuwe softstarters van de Sirius-serie 3RW40 werken met het tweefasige aanstuurprincipe, waarbij de unieke polarity balancing-technologie is toegepast. Hierdoor worden de stroomwaarden in alle drie fasen gedurende de aanloopperiode op de laagst mogelijke waarde gehouden. Bovendien worden storende gelijkstroomelementen geëlimineerd, hetgeen een aanzienlijke reductie betekent van het motorgeruis bij lage startspanningen. De toepassing van deze technologie heeft een volkomen gelijkmatige aanloop van de motor tot resultaat.

De nieuwe serie Sirius softstarters 3RW40 is voor standaardtoepassingen, waarbij de massatraagheid van het aangedreven apparaat of machine maximaal tien maal de waarde van de massatraagheid van de motor mag bedragen. Voor de polarity balancing technologie is inmiddels patent verkregen. Bij dit principe worden twee fasen aangestuurd. De toepassing van polarity balancing elimineert op een betrouwbare manier de gelijkstroomcomponenten, die normaal gesproken in de fasen ontstaan. Bovendien verlopen het toerental, het koppel en de stroomtoename gelijkmatiger. De toepassing van de polarity balancing-technologie tijdens de aanloop resulteert bovendien in een geluidsniveau van de motor, dat vrijwel vergelijkbaar is met een driefasig aangestuurd aanloopprocédé.

Naast de voordelen van de polarity balancing-technologie worden door de geleidelijke aanloop bij de Sirius 3RW40 sofstarter stroompieken en andere ongewenste fluctuaties in het elektriciteitsnet voorkomen. De gelijkmatige aanloop voorkomt ook onregelmatigheden in het aanloopkoppel en vermindert de mechanische belasting bij tandwielkasten, het aandrijfmechanisme en de motor. Bovendien kan men hierdoor het onderhoud tot een minimum beperken.

In de softstarter 3RW40 is een overbelastingsbeveiliging voor de motor geïntegreerd. De gebruiker kan als uitschakelkarakteristiek class 10, 15 of 20 instellen. Een extern geplaatst overbelastingsrelais is hierdoor overbodig. Optioneel zijn de softstarters uit te voeren met een geïntegreerde beveiliging voor het aansluiten van motor-thermistoren in uitvoering als PTC-type A of thermoclick. Beide functies in de softstarter besparen veel inbouwplaats in de schakelkast. In vergelijking met een ster-driehoekschakeling is de inbouwruimte zelfs tot een derde gereduceerd.

De Sirius 3RW40 heeft een interne beveiliging tegen thermische overbelasting. Deze beveiliging voorkomt defecten in het vermogensgedeelte van de ingebouwde thyristoren. De geïntegreerde storingsmelding van de softstarter is op afstand te resetten. De softstarters zijn standaard voorzien van een geïntegreerde bypass-contactor. Hierdoor worden tijdens normaal bedrijf de thyristoren ontzien en is het vermogensverlies en de warmte-ontwikkeling in de softstarters tot een minimum teruggebracht.

Aanvullende technische informatie kan worden verstrekt door de heer R.J.C. Dofferhoff,
tst. 3404, afdeling IND-ISP, adreslocatie K3.2.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ruud Dofferhoff
Tel: (070) 333 3404
E-mail: ruud.dofferhoff@siemens.com
Internet: http://www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digitaal beeldmateriaal is hier
te downloaden.