PvdA Rotterdam


Nieuws

Van Heemst en Kriens in reactie op Van Dam

Vr 14 Mrt 2008 - Peter van Heemst en Jantine Kriens

In de Volkrant van 6 maart beweert Marcel van Dam een hoop onzin over de Rotterdamse interventieteams. En dat is jammer, want in zijn column over \\\"Principes en Polariseren\\\" staan veel rake opmerkingen waarmee we het zeer mee eens zijn.
Van Dam verwijst naar een rapport van de Rotterdamse Ombudsman over de werkwijze van en klachten over het optreden van interventieteams. Bewoners worden \\\"gemaltraiteerd door overheidsfunctionarissen\\\" die \\\"op slinkse wijze onaangekondigde huisbezoeken afleggen\\\" en \\\"er worden botte opmerkingen gemaakt\\\". En dat alles in een stad \\\"met een door de PvdA gedomineerd bestuur\\\".

Om met dat laatste te beginnen: het stadsbestuur van Rotterdam bestaat uit 2 wethouders van CDA-, 2 van VVD-, 1 van Groen Links- en 3 PvdA-achtergrond en dat alles onder leiding van een VVD- burgemeester. De Ombudsman heeft zijn rapport op een nog al rauwe wijze naar buiten gebracht onder meer door de uitvoerende ambtenaren af te schilderen als ongeschoold boeventuig. En het rapport is gebaseerd op een veertigtal anonieme klachten op een totaal aantal acties van bijna 20.000 huisbezoeken door gemeentelijke interventieteams. De Ombudsman heeft voor zijn beledigende opmerkingen zijn excuus aangeboden. Dat siert hem. Maar hij weigert de klachten aan het stadsbestuur door te sturen zodat er serieus op kan worden gereageerd en -waar nodig- lessen uit worden getrokken.
Ook dat kan Van Dam weten. Ook daarover zwijgt hij.

Dan het rapport zelf. Het leverde twee reacties op van het stadsbestuur. De eerste zorgde voor een veel betere inbedding van de activiteiten van de interventieteams. Ze zijn vastgelegd in een nieuw Protocol, dat overigens al in de maak was voordat het rapport van de Ombudsman naar buiten kwam. Met dat nieuwe Protocol is ook in de ogen van de Ombudsman een wezenlijke verbetering aangebracht in de wijze waarop de interventieteams hun werk doen.
De tweede leverde een aantal verbeteringen op in de kwaliteit en controleerbaarheid van het optreden van de interventieteams. Die variëren van een betere scholing van het personeel, via een duidelijker verslaglegging tot een inhoudelijke jaarlijkse rapportage over de acties die de interventieteams uitvoeren.

En dan de inhoud. Laten we eerst even zeggen dat de interventieteams zijn begonnen in de periode voor 2002: Groen Links wethouder Meijer heeft ze ingesteld om effectief te kunnen optreden tegen een plaag die zich op steeds grotere schaal in Rotterdam en met name Rotterdam-Zuid manifesteerde: over- bewoning, uitbuiting, illegale en brandgevaarlijke pensions en grootschalige wietteelt zetten de leefbaarheid en veiligheid in steeds meer buurten onder zware druk. De geloofwaardigheid van de lokale overheid kwam steeds verder onder druk te staan. Mensen op Rotterdam Zuid staken de vlag uit toen er eindelijk tegen wantoestanden werd opgetreden. In de periode 2002-2006 is de inzet van interventieteams sterk uitgebreid. Daarbij zijn de grenzen van de wet zeker opgezocht. Maar er zijn ook veel illegale praktijken, overlast en criminaliteit mee aangepakt. In de periode vanaf 2006, waarin de PvdA en Groen Links weer kunnen meedoen aan het stadsbestuur, hebben we een nieuw evenwicht gevonden. Zowel qua aanpak zijn er verbeteringen doorgevoerd. Dat laten de bijstellingen zien waar die zijn en worden doorgevoerd..
Ook qua inhoud is de gemeente anders gaan werken. De interventieteams zijn in toenemende mate een middel om sociale ellende en achterstanden op te zoeken én aan te pakken.

De interventieteams treffen een onbeschrijfelijke hoop leed aan. Moeders die niet weten dat hun kind recht heeft op kinderbijslag. Ouders die bezwijken onder schulden en al maanden lang geen enkele envelop met rekeningen meer open maken. Woningen waar criminele bendes een zwakbegaafde huurder onder druk hebben gezet om de zolder illegaal wiet te telen. Waar het dus in de periode 2002- 2006 vooral ging over de bestrijding van overlast en criminaliteit, wordt de inzet van de interventieteams nu meer en meer gezien als een middel om hulp, zorg en ondersteuning te bieden.
De PvdA is blij met deze dubbele verbetering. Ze past goed bij onze oproep aan het stadsbestuur om problemen op te zoeken en actief op te treden. We vatten dat samen in de vier As: aanbellen, aankijken, aanspreken en activeren. Alleen met zon instelling van lokale overheid en publieke instellingen is in een stad als Rotterdam aan mensen een echt perspectief te bieden op een beter bestaan.

Peter van Heemst,
Fractievoorzitter PvdA Rotterdam en
Jantine Kriens, PvdA wethouder voor Volksgezondheid, Maatschappelijke Opvang en Welzijn.

Dossier


* Morele dilemma's