Nieuw-Vlaamse Alliantie


Uitbreidingsbeleid Vanackere: geen bruiloft van Kana (14/03/08)

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens nam vandaag kennis van het uitbreidingsbeleid van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) binnen de sector van de gehandicapten.

De N-VA uit zich positief over de (financiële) inspanningen van de minister. De 10 miljoen euro bovenop de 22,5 miljoen euro die jaarlijks voorzien zijn voor het uitbreidingsbeleid zijn immers hard nodig. Ondanks de bijkomende budgettaire inspanningen van de afgelopen jaren zijn de wachtlijsten er niet korter op geworden. De N-VA pleit er dan ook voor dat de komende jaren nog meer budgettaire inspanningen worden geleverd. Daarvoor zal een mentaliteitswijziging nodig zijn binnen de volledige Vlaamse regering.

De N-VA heeft zich bij het Persoonlijk Assistentie Budget (PAB) steeds verzet tegen kleinere budgetten om meer mensen te kunnen bedienen. Helga Stevens heeft dan ook haar bedenkingen bij het voorstel van de minister om het eerste jaar 80% van het PAB uit te betalen (gezien de ervaring dat mensen in het eerste jaar gemiddeld 75% van hun budget gebruiken). Doordat PAB-gebruikers maar 80% van het budget zullen krijgen, zullen ze dat eerste jaar nog voorzichtiger met dat budget omgaan waardoor zij niet de zorg krijgen die hen toekomt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Verder kan er later misschien ook weer een argument in gevonden worden om de budgetten alsnog te verkleinen, wat opnieuw niet de bedoeling kan zijn.

De N-VA dringt er ook op aan dat alle kandidaten voor een PAB zo snel mogelijk ingeschaald worden. Dan kunnen zij ook toegevoegd worden aan de "centrale registratie van zorgvragen". Gezien het snel stijgend aantal PAB-kandidaten is volgens de N-VA een aanzienlijk groter aandeel van het uitbreidingsbeleid voor deze groep gerechtvaardigd dan het huidige 1/4e. Dit aandeel is nog gebaseerd op de situatie van enkele jaren geleden. In vergelijking met 2007 wordt bijna 1,4 miljoen extra uitgetrokken voor PAB, maar het aandeel van PAB in het geheel daalt.

Wat het experiment Persoonsgebonden Budget (PGB) betreft staat Vlaanderen volgens Helga Stevens voor een grote en belangrijke uitdaging. Het budget dat wordt uitgetrokken, is met 4 miljoen euro aanzienlijk, alhoewel veel minder dan bijvoorbeeld verhoopt door het Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg (PPG). Als men het PGB alle kansen wil geven en als volwaardig alternatief wil aanbieden, dan zal het budget de komende jaren exponentieel moeten groeien. Helga Stevens rekent op de volle medewerking en inzet van alle actoren om het PGB alle kansen van slagen te geven. Voorbeelden uit het buitenland, onder meer Nederland, tonen aan dat dit voor een grote groep personen met een handicap een beduidende verhoging van de levenskwaliteit en autonomie kan betekenen.

Tenslotte toont Helga Stevens zich uiteraard verheugd over de budgetstijging voor de doventolken met 50.000 euro. Zij dringt daar jaar na jaar op aan. Daarmee hoopt zij op een verdere verbetering van de dienstverlening (zoals met de instant-tolken) en het voorkomen van de budgettaire tekorten die zich in 2005 en 2006 hebben voorgedaan waardoor doven de laatste maand(en) van het jaar geen beroep meer konden doen op de hen toegewezen tolkuren. Zij hoopt ook dat dit op termijn de weg zal openen naar een verdere verbetering van het statuut van de doventolken.

Helga Stevens meent dat de minister binnen de hem toegekende budgetten goed werk verricht. Maar het was maar één man gegeven om met zes stenen watervaten alle genodigden van wijn te voorzien.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be