Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gehandicapten starten werkzaamheden
Wegomleiding station Leiden Centraal

De poortjes voor de OV-chipkaart worden binnenkort in gebruik genomen in station Leiden Centraal. In een rolstoel of met een kinderwagen kun je dan niet ongehinderd onder het station door. Makkers Unlimited organiseert daarom op 14 maart alvast een wegomleiding.

Als straks de poortjes voor de OV-chipkaart in gebruik genomen worden in station Leiden Centraal, kunnen mensen niet meer onbelemmerd door de centrale hal van het station. Dat betekent dat een toegankelijke, bruikbare verbinding wegvalt tussen het centrum van de stad en het LUMC-gebied (ziekenhuis, universiteit, revalidatiecentrum, museum Naturalis, enz.).

De alternatieve route is 750 meter langer, minder toegankelijk en gevaarlijker. Niet alleen voor mensen in rolstoelen, slechtzienden of mensen met andere handicaps, maar ook voor ouders met kinderwagens. Dit is extra schrijnend omdat Leiden Centraal een proefstation is. De NS en ProRail willen hier de nieuwste stationsconcepten uittesten. Mensen worden uitgenodigd mee te praten over de plannen. Maar de poortjes staan al gereed.

Vrije doorgang voor iedereen
Het Platform Gehandicapten Leiden heeft tot nu toe vergeefs bezwaar gemaakt tegen de plannen van de NS en ProRail. Ook de gemeente Leiden wil de doorgang graag behouden.

Wegomleiding
Makkers Unlimited, een actiegroep van mensen met handicaps, organiseert op 14 maart om 12 uur daarom een wegomleiding. Hiermee wil ze mensen wijzen op de problemen die ontstaan door de afsluiting van de stationshal. De actie wordt gesteund door Platform Gehandicapten Leiden, Rover en de CG-Raad.

___
Noot voor de redactie,