European Union



Brussel, 14 maart 2008

35 duizend scholen doen mee aan virtuele schoolpartnerschappen "eTwinning"

eTwinning is een EU-initiatief om scholen aan te moedigen via internet met andere scholen samen te werken. In de eerste drie jaar hebben zich meer dan 35 duizend scholen voor dit initiatief aangemeld. Tijdens de eTwinningconferentie die van 14 tot en met 16 maart in Boekarest wordt gehouden, zal de Europese Commissie een prijs toekennen aan acht opmerkelijke eTwinningprojecten.

Sinds de start van eTwinning in januari 2005 hebben zich meer dan 35 duizend scholen in heel Europa aangemeld. Het initiatief heeft een plaats gekregen in de Comeniusactie van het programma Een leven lang leren, het belangrijkste financieringsprogramma van de Commissie op onderwijsgebied. Door eTwinning kunnen scholen gratis met andere scholen in contact komen en samenwerkingsprojecten via internet opzetten. In 2008 wordt het accent verlegd van een projectmatige aanpak naar de bevordering van onlinegemeenschappen, waarbinnen scholen niet alleen projecten kunnen uitvoeren, maar ook kennis kunnen uitwisselen en aan discussieplatforms kunnen deelnemen.

De jaarlijkse conferentie over eTwinning wordt dit jaar van 14 tot en met 16 maart in Boekarest gehouden. Onder de meer dan 400 deelnemers zijn leraren uit heel Europa, vertegenwoordigers van de centrale en nationale ondersteuningsdiensten van eTwinning en andere belangrijke belanghebbenden bij het onderwijs.

Aan de vooravond van de conferentie ging Ján Figel', Europees commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken, in op het belang van eTwinning: "In dit programma wordt leren over andere culturen prachtig gecombineerd met het gebruik van informatie- en communicatietechnologie. De virtuele schoolpartnerschappen van eTwinning, waaraan tienduizenden Europese scholen meedoen, maken kinderen vertrouwd met computers, terwijl tegelijkertijd hun mogelijke onwetendheid over leeftijdsgenoten in Europa wordt weggenomen. Zeker in dit Europees Jaar van de interculturele dialoog is dit, denk ik, een zeer waardevol aspect van eTwinning."

Het hoogtepunt van de conferentie is de prijsuitreiking, waarbij de acht beste eTwinningprojecten uit het schooljaar 2006-2007 worden beloond. Er zijn vier categorieën: drie leeftijdscategorieën (4-10, 11-15 en 16-19 jaar) en een categorie voor wis- en natuurkunde.

Er zijn meer dan 400 projecten ingezonden, die op vernieuwendheid, opname in het leerprogramma, samenwerking, creativiteit en overdraagbaarheid zijn beoordeeld. De acht projecten die de finale hebben bereikt, zijn afkomstig van 26 scholen in 17 landen (België, Denemarken, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Noorwegen, Polen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden).

De vier winnende projecten winnen een reis naar het eTwinningkamp, dat in mei zal plaatsvinden.

Zie