Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

27 februari 2008

Martti Ahtisaari in Verzetsmuseum Amsterdam

Lezing en aansluitend debat Kosovo: the future is now op vrijdag 14 maart

Op vrijdag 14 maart om 14.00 uur is speciaal VN-gezant voor Kosovo en laureaat van de Geuzenpenning 2008 Martti Ahtisaari te gast in het Verzetsmuseum Amsterdam. De heer Ahtisaari spreekt onder meer over zijn bemiddelingenspogingen tussen Servië en Kosovo. Aansluitend vindt een debat plaats, georganiseerd door IKV Pax Christi, Amnesty International en Verzetsmuseum Amsterdam onder de titel Kosovo: the future is now. In het debat is er aandacht voor 'rule of law', de positie van minderheden, duurzaamheid van terugkeer en de rol van Europa.

De stroef lopende onderhandelingen onder leiding van Martti Ahtisaari leidden eind 2006 niet tot een gewenste overeenkomst tussen Servië en Kosovo. Op basis van de onderhandelingen schreef de VN-gezant het zogenaamde Ahtisaari plan, wat voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo voorstaat in een context van verregaande autonomie van Servische gebieden binnen Kosovo. Dit plan werd vanwege verzet door Rusland niet in de Veiligheidsraad aangenomen in 2007. Afgelopen 17 februari 2008 riep de Kosovaarse regering op de basis van het Ahtisaari plan zelf de onafhankelijkheid uit. De EU zal toezien op de uitvoering van het plan en ongeveer 2000 politieagenten en rechters inzetten in een "rule of law" missie. Het merendeel van de Serviërs in Kosovo is echter tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en de steun van Westerse landen in deze.

Deelnemers aan het debat zijn:


· Ilir Dugolli (onderzoeker van KIPRED, Pristina)


· Sian Jones (Amnesty International, London)


· Joost Lagendijk, lid van het Europees Parlement voor Groen Links (o.v.)


· Filip Pavlovic (voorzitter NGO Fractal, Belgrado)

Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De Geuzen vormden de eerste grote verzetsgroep in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Geuzenverzet wordt jaarlijks herdacht op 13 maart, de datum waarop in 1941 vijftien Geuzen en drie leiders van de Amsterdamse Februaristaking werden geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Sinds 1987 reikt de stichting jaarlijks op 13 maart in Vlaardingen een Geuzenpenning uit als eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het Verzetsmuseum Amsterdam organiseert al jaren in aansluiting op de Geuzenpenning bijeenkomsten rondom de laureaten van deze prestigieuze prijs. In Amsterdam waren eerder te gast onder meer de International Campaign for Tibet, Asma Jahangir, Defence for Children en Human Rights Watch. Voor meer informatie zie verder www.verzetsmuseum.org

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

Tijd: 14.00 - 16.30 uur

Organisatie: IKV Pax Christi, Amnesty International, Verzetsmuseum Amsterdam

Toegang: gratis; reserveren is gewenst: telefoon 020 620 25 35 of e-mail info@verzetsmuseum.org


---

Lezing Martti Ahtisaari in Verzetsmuseum Amsterdam, aansluitend debat

Vrijdag 14 maart 2008, 14.00-16.30 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden museum

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur

tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 11.00 - 17.00 uur



Ingezonden persbericht