Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PRIJS VAN DE STAD HASSELT
De belangrijkste internationale prijs voor illustratoren van kinderboeken

Clavis Uitgeverij en de Stad Hasselt openen de zevende editie

De Prijs van de Stad Hasselt is de tweejaarlijkse, internationale wedstrijd voor illustratoren van kinderboeken, georganiseerd door de Stad Hasselt en Clavis Uitgeverij. Op vrijdag 14 maart wordt de zevende editie officieel geopend met een studiedag voor kinderboekillustratoren in het cutuurcentrum Hasselt. Het reglement kan reeds vanaf 5 februari 2008 aangevraagd worden op de dienst cultuur van de stad Hasselt en u vindt het op de website van Clavis Uitgeverij (www.clavisbooks.com).

Aan de Prijs van de Stad Hasselt zijn een geldsom van 7.500 Euro en een uitgavecontract bij Clavis Uitgeverij verbonden. Ook werken die niet genomineerd worden, kunnen voor uitgave bij Clavis in aanmerking komen. De opdracht is het maken van een kinderboek voor de leeftijdsgroep tussen 2 en 7 jaar. De inzendtermijn loopt af op 11 juli 2008.
Een vakjury beoordeelt artistieke, literaire en kindgerichte kwaliteiten van de inzendingen.

De uitspraak van de jury zal in september 2008 worden meegedeeld aan de pers. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt voor de tentoonstelling kinderboekillustraties 'Kleurboel' die in september 2008 plaatsvindt in Het Stadsmus in Hasselt en die nadien eventueel rondreist. Tijdens die tentoonstelling, die letterlijk op kindermaat gemaakt wordt, kiezen kinderen zelf hun lievelingsillustratie, die bekroond wordt met de Kleurboelprijs. Deze prijs is voor veel illustratoren een belangrijke opstap en het begin van een internationale carrière.

Korte historiek van de Prijs van de Stad Hasselt

De Prijs van de Stad Hasselt werd opgericht in 1996 met de volgende doeleinden:
- het internationale, culturele imago van de Stad Hasselt versterken
- jonge, beloftevolle illustratoren in contact brengen met Clavis Uitgeverij
- een prijs in het leven roepen waarbij alle aandacht gaat naar de illustrator, die bij andere literaire prijzen vaak in de kou blijft staan
- stimulans voor academies om meer aandacht te besteden aan kinderboeken

Na zes edities stellen we vast dat deze prijs in binnen- en buitenland een begrip is geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in het illustreren van kinderboeken.

Laureaten: 1996: Riske Lemmens (Antwerpen)
1998: Guido Van Genechten (Mol)
2000: Johan De Smet en Martine Decroos (Gent)
2002: Katrin Baradoy (Duitsland)
2004: Marijke van Veldhoven (Nederland)
2006: Sarah Verroken (Oudenaarde)
Internationale impact van de Prijs van de Stad Hasselt

Illustrator's Award City of Hasselt

De Prijs van de Stad Hasselt is een belangrijke opstap voor jonge illustratoren, zowel nationaal als internationaal. Zij ontwikkelen in korte tijd nieuwe projecten: vb. Riske Lemmens, Hilde Schuurmans, Marijke ten Cate, Guido Van Genechten (ondertussen de beste kleuterboekenillustrator van Vlaanderen) ... Aan de Prijs van de Stad Hasselt en de prentenboeken die eruit voortkomen, wordt veel aandacht besteed op buitenlandse uitgeversbeurzen in Bologna en Frankfurt.

Voor recensie-exemplaren:
Contacteer Clavis Uitgeverij, Tanja Appeltants, tel. 0032-(0)11.28.68.68, tanja@clavisbooks.com

Voor reglementen (in vier talen):
Contacteer de Stad Hasselt - Dienst voor Cultuur
Stadhuis - Groenplein 1 in B-3500 Hasselt
Tel. 0032- (0)11 23 95 28
Fax 0032- (0)11 23 95 36
E-mail cultuur@hasselt.be

U vindt ze ook op www.clavisbooks.com of www.hasselt.be


---- --