Gemeente Weert

13 maart 2008

Gezamenlijk persbericht van de provincie Limburg en de gemeente Weert

EMBARGO EMBARGO EMBARGO EMBARGO EMBARGO EMBARGO EMBARGO

EMBARGO TOT VRIJDAG 14 MAART 2008 11.30 UUR

Van Werk naar Werk

SUCCESVOLLE AANPAK BIJ MASSA-ONTSLAGEN IN WEERT

Zeer recent kreeg Weert te maken met bedrijfssluitingen van drie grote bedrijven: Philips Lighting, Klöckner Pentaplast en Rieter Automotive. Dit betekende dat bijna 600 werknemers hun baan beëindigd zagen en op zoek moesten naar een nieuwe baan. Om dit proces goed te begeleiden en zoveel mogelijk mensen op een goede manier aan een nieuwe baan te helpen is in Weert de Actiegroep Werkgelegenheid aan de slag gegaan. De resultaten daarvan waren boven verwachting. De ervaringen die daarbij zijn opgedaan zijn daarom leerzaam, ook voor andere plaatsen waar (massa-)ontslagen aan de orde zijn. Onderzoeksbureau Etil, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, heeft de Weerter ervaringen in kaart gebracht. Op 14 maart a.s. biedt Etil de voorzitter van de Actiegroep Werkgelegenheid, de Weerter wethouder Stef Strous, haar rapport aan.

Gedeputeerde Onderwijs en Arbeidsmarkt Odile Wolfs van de provincie Limburg: "Ik heb grote waardering voor de succesvolle wijze waarop de gemeente Weert samen met de sociale partners UWV en CWI een groot aantal met werkloosheid bedreigde werknemers tijdig aan ander werk heeft geholpen, en nog steeds helpt. Een operatie die in omvang vergelijkbaar is met de eveneens succesvolle werkwijze bij Nedcar. Met het rapport van Etil is er een scenario voor handen, waar ook in andere situaties dankbaar gebruik van kan worden gemaakt. Dat noem ik pas 'Investeren in mensen'."

Positieve resultaten voor de ontslagen werknemers
De resultaten waren boven verwachting. Van te voren werden de kansen op nieuw werk niet al te best ingeschat voor deze mensen, die vaak lang in dienst van hun vorige werkgever waren, op oudere leeftijd en zonder recente diploma's. Daardoor hadden ze al snel het label "moeilijk bemiddelbaar". Van de 600 ontslagen medewerkers deden 49 geen beroep op dienstverlening, deze waren woonachtig in België en van 32 personen werd de dienstverlening opgeschort wegens ziekte. Toch had per 15 januari 2008 ruim 82% van de 509 overgebleven ontslagen werknemers ander werk gevonden.

Positieve resultaten in de samenwerking
Ook in het proces van samenwerking in de ondersteuning van werk naar werk is succes geboekt. Door de opzet van de Actiegroep Werkgelegenheid leerden organisaties elkaar beter kennen en werden de (communicatie)lijnen korter. Dit zorgde mede voor betere of nieuwe samenwerking tussen bepaalde betrokken partijen, zoals tussen het CWI en UWV, die ook voor toekomstige situaties van belang zijn.

Knelpunten
Niet alles verliep soepel. Een knelpunt in het proces was de spanning tussen de belangen van de werkgever en de werknemers. Terwijl werkgevers het productieproces wilden door laten gaan tot aan de sluiting en een deel van hun werknemers dus tot op het laatst nodig hadden, was het belang van werknemers anders: die hadden er baat bij om het oude bedrijf te verlaten zodra zich een nieuwe kans op werk voordeed. Een andere leerzame ervaring was het feit dat het vrijwillige karakter van de outplacement als resultaat had dat een aanzienlijke groep geen gebruik maakte van een outplacementtraject. Dat kon zijn omdat men de eigen kansen op werk ook zonder outplacement traject positief inschatte, maar ook omdat een outplacementtraject de deelnemers vaak geld kostte: de ontslagvergoeding was hoger als men geen traject volgde. Wellicht waren bij een meer verplichtend karakter van outplacement de resultaten van herplaatsing nog positiever geweest.

Verbeteringen tijdens de rit
Met betrekking tot de samenwerking waren de rollen en verantwoordelijkheden niet altijd helder en duidelijk. Naarmate het proces vorderde konden en werden de werkzaamheden beter op elkaar afgestemd.

Aandachtspunten
Een belangrijk aandachtspunt voor vergelijkbare situaties in de toekomst is dat alle betrokken partijen de krachten bundelen in een integrale aanpak. Hierbij is open communicatie tussen de partijen belangrijk om rollen en verantwoordelijkheden duidelijk te krijgen.

Actiegroep Werkgelegenheid
Aan de Actiegroep Werkgelegenheid namen vertegenwoordigers deel van onder andere het UWV, CWI, (arbeidsmakelaars van) de gemeente Weert, en de Provincie Limburg. De Actiegroep betekende op bestuurlijk niveau commitment aan een soepele samenwerking tussen de verschillende publieke partijen. De gemeente Weert combineerde de rol van de Actiegroep Werkgelegenheid met het project Arbeidsmakelaar. Het CWI en UWV zette extra menskracht in, in de vorm van een Mobiliteitscentrum. Daarnaast speelden een drietal re-integratie bedrijven een rol, Thaeles, Smart Group en Mintz.

Kabinetsbeleid
Goede ondersteuning bij de overgang Van Werk Naar Werk (VWNW) is speerpunt van het kabinetsbeleid. Voorkomen dat groepen mensen werkloos worden als gevolg van sluitingen of inkrimpingen door te zorgen dat mensen vanuit de oude baan direct doorstromen naar een nieuwe baan bij een andere werkgever, dat is Van Werk Naar Werk.

Noot voor de pers,

Gemeente Weert