Partners Brede School West willen niet meer samenwerken

vrijdag 14 maart 2008

De schoolbesturen die samen de Brede School West in Leiderdorp vormen gaan niet met elkaar verder.

De ideeën van het protestants-christelijk onderwijs (PCSV, de Driemaster) en het openbaar onderwijs (OBSG, de Prins Willem Alexanderschool) over wat een BredeSchool zou moeten zijn en op welke manier daarbinnen samengewerkt zou moeten worden, zijn niet te verenigen met die van het katholiek onderwijs (SKOL, daltonschool de Leeuwerik). De directie van de Stichting Kinderopvang Leiderdorp (SKL), de vierde partner aan tafel, zal de intensieve samenwerking met de OBSG en PCSV voortzetten. De Leeuwerik zal apart een overeenkomst aangaan om de voor- en naschoolse opvang te realiseren. Dat bleek eerder deze week tijdens een stuurgroepvergadering.

Op initiatief van de schoolbesturen is begin dit jaar een brede schoolcoördinator aangesteld. Deze adviseur van Stichting Brede School Nederland had de opdracht de visie op en de bereidheid tot samenwerking te onderzoeken en een advies uit te brengen over hoe deze samenwerking in de praktijk te brengen. De adviseur heeft gesprekken gevoerd met de locatieleiders en ambtenaren afzonderlijk en een sessie met de locatieleiders en enkele leerkrachten en de directie van SKL gezamenlijk. Zijn voorlopige bevindingen stonden op 12 maart op de agenda van de stuurgroep. Duidelijk was dat de opvattingen van het personeel van de Leeuwerik aan de ene zijde en die van de Driemaster, PWA en SKL aan de andere zijde onverenigbaar waren. De stuurgroepleden kwamen tijdens de vergadering tot dezelfde conclusie. PWA en de Driemaster willen samen met SKL graag verder bouwen aan een brede school in de wijk West. De Leeuwerik wil het liefst alleen verder om een aanbod van Daltononderwijs en opvang te realiseren. Het geagendeerde programma van eisen is mede hierdoor niet vastgesteld.

Het is volgens de gemeente Leiderdorp nog te vroeg om te zeggen wat dit betekent voor het project Brede School West. De adviseur van stichting Brede School Nederland is gevraagd een definitieve rapportage op te stellen die 22 april in de stuurgroep zal worden besproken.