Gemeente Sittard-Geleen


024_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Nota 'ruimte geven en regie houden'

Gemeentelijk subsidiebeleid wordt vereenvoudigd en vernieuwd

Sittard-Geleen, 11 maart 2008 - Het college van B&W heeft op 11 maart ingestemd met de nota 'ruimte geven en regie houden'. In deze nota zijn de uitgangspunten voor de herijking van het gemeentelijke subsidiebeleid verwoord. De gemeente wil het nieuwe subsidiebeleid, doelmatiger, doeltreffender en meer samenhangend maken. Het nieuwe subsidiebeleid moet een bijdrage leveren aan gewenste maatschappelijke effecten. Wethouder Berry van Rijswijk: 'Bij het opstellen van het nieuwe subsidiebeleid staan vereenvoudiging en deregulering voorop. Het aanvragen en ontvangen van subsidies door al onze verenigingen, vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen moet soepel en transparant verlopen.' De gemeenteraad zal zich in september 2008 definitief uitspreken over de nieuwe subsidieregels.

Waar staan we nu

Ruim 15 procent van de gemeentebegroting wordt ingezet in de vorm van subsidies. Daarmee is subsidieverstrekking een belangrijk instrument om gemeentelijke beleidsdoelstellingen op bijvoorbeeld het gebied van culturele activiteiten, jeugd- en jongeren en sport te realiseren. Het huidige subsidiebeleid biedt hiervoor onvoldoende mogelijkheden. Bovendien sluiten de huidige subsidiegrondslagen niet altijd aan op nieuwe (maatschappelijke) ontwikkelingen, zijn ze niet altijd relevant of consistent. Ook is de invloed van de gemeenteraad en de burgers op het huidige subsidiebeleid beperkt.

De startnotitie voorziet in nieuwe uitgangspunten voor;

ü Feitelijke toekenning van subsidie

ü Subsidievormen;

ü Subsidiegrondslagen

ü Subsidievoorwaarden en

ü Het subsidieproces

Het proces

Het subsidiebeleid raakt tal van beleidsterreinen, zoals sport, cultuur en jeugd- en jongerenwerk. Behalve bespreking in de raadscommissie van april worden daarom ook adviesraden als WMO-raad en platform vrijwilligers om advies gevraagd. Daarnaast zijn alle vrijwilligersorganisaties die subsidie ontvangen van de gemeente per brief geïnformeerd over bovenstaande ontwikkelingen. Voordat er een besluit wordt genomen over de nieuwe subsidieverordening kunnen inwoners en vrijwilligersorganisaties hun mening te laten horen in een formeel inspraaktraject. De nieuwe subsidieverordening treedt, als de raad er in september 2008 haar goedkeuring aan geeft, in werking per 1 januari 2009 en geldt dan voor het subsidiejaar 2010.


---




Gemeente Sittard-Geleen