European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/32

Brussel, 14 maart 2008

7648/08 (Presse 72)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het Midden-Oosten

Vredesproces in het Midden-Oosten


1. De EU spreekt haar volle steun uit voor het proces van Annapolis en verbindt zich ertoe de partijen te steunen bij hun onderhandelingen over de totstandbrenging van een tweestatenoplossing. Een rechtvaardige en duurzame oplossing van alle aspecten van het vredesproces in het Midden-Oosten kan alleen door middel van onderhandelingen worden bereikt. Hoewel het proces recentelijk met problemen te kampen heeft gehad, is de EU ingenomen met het voornemen van de partijen hun onderhandelingen te hervatten en ziet zij uit naar een spoedige bijeenkomst van de hoofdrolspelers in het Kwartet.


2. De EU is zeer verontrust over het recente geweld in Gaza en zuidelijk Israël, en vooral over de burgerslachtoffers. Zij veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de terroristische aanval op een seminarie in Jeruzalem op 6 maart en de aanhoudende raketaanvallen. Hoewel zij Israëls legitieme recht op zelfverdediging erkent, dringt de EU aan op onverwijlde beëindiging van alle gewelddaden.


3. De EU benadrukt dat spoedige en concrete resultaten op het terrein nodig zijn om de onderhandelingen gaande te houden. Maatregelen van beide zijden om hun verplichtingen in het kader van de routekaart uit te voeren zijn essentieel voor het behoud van het vertrouwen en de steun van de Israëlische en de Palestijnse bevolking, de regio en de bredere internationale gemeenschap. De EU is uiterst bezorgd over de recente Israëlische aankondiging dat de nederzetting Givat Ze'ev wordt uitgebreid. De EU herhaalt dat het bouwen van nederzettingen waar dan ook in de bezette Palestijnse gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, op grond van het internationaal recht onwettig is. Met de nederzettingsactiviteit wordt vooruitgelopen op de uitkomst van de onderhandelingen over de definitieve status en de haalbaarheid van een overeengekomen tweestatenoplossing komt hierdoor in gevaar. De EU dringt er derhalve bij Israël op aan onmiddellijk maatregelen te nemen, met name wat betreft nederzettingen en voorposten. Zij roept de Palestijnse Autoriteit op zich verder in te spannen om aan haar verplichtingen inzake veiligheid te voldoen, waar nodig in samenwerking met de Israëlische autoriteiten. In dit verband blijft de EU bereid om haar missie EUPOL COPPS te versterken en te verlengen, teneinde de versterking en de hervorming van de Palestijnse veiligheidstroepen te ondersteunen.


4. De EU is van oordeel dat de gewelddadige confrontaties in en rond Gaza ernstige veiligheidsimplicaties hebben. De EU maakt zich grote zorgen over de onhoudbare humanitaire situatie in Gaza en dringt aan op de gecontroleerde en blijvende heropening van alle grensovergangen naar en vanuit Gaza, zowel om humanitaire redenen als ten behoeve van de handelsstromen. Zij bevestigt in dit verband opnieuw de conclusies van de Raad van januari 2008 en spreekt haar volle steun uit voor inspanningen om een vreedzame oplossing voor de huidige crisis te vergemakkelijken. Deze oplossing zou tot een duurzame periode van rust moeten leiden. De EU herhaalt dat zij bereid is om haar waarnemingsmissie in Rafah te hervatten op grond van de in november 2005 gesloten internationale overeenkomst inzake toegang en verkeer.


5. De EU herinnert aan haar verbintenis tijdens de internationale donorconferentie voor de Palestijnse Staat van december vorig jaar te Parijs, dat zij ondersteuning zal bieden voor de opbouw van de toekomstige Palestijnse Staat overeenkomstig het Palestijnse plan voor hervorming en ontwikkeling. Voor de uitvoering ervan doet zij een beroep op de medewerking van Israël. De EU spreekt haar volle steun uit voor de komende Internationale conferenties inzake investeringen en economisch herstel in Bethlehem en ter ondersteuning van de Palestijnse burgerpolitie en de rechtsstaat in Berlijn.

Libanon


6. De EU handhaaft haar krachtige steun voor de regering en de instellingen van Libanon bij het uitvoeren van hun taken om de stabiliteit, de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Libanon in stand te houden. De EU geeft uitdrukking aan haar bezorgdheid over het voortduren van de politieke impasse in Libanon en de verslechtering van de veiligheidssituatie.


7. De EU herhaalt dat zij het door de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken unaniem aanvaarde plan te streven naar een op onderhandelingen gebaseerde oplossing voor de politieke crisis krachtig steunt en prijst de niet aflatende inspanningen van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa. Zij dringt er bij de partijen in Libanon op aan als eerste stap onmiddellijk een president te kiezen, voorafgaand aan de Arabische top. Om het plan te laten slagen, moeten alle actoren een opbouwende rol spelen. De EU herinnert eraan dat de hoge vertegenwoordiger van de EU is aangewezen om in dit verband leiding te geven aan de inspanningen van de EU bij de Arabische landen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom