Nederlands Vaccinatie Instituut


Toename mazelen in Engeland

vrijdag, 14 maart 2008

Het aantal gevallen van mazelen in Engeland en Wales is het afgelopen jaar toegenomen met meer dan 30% en is sinds 1995 niet zo hoog geweest. Het Health Protection Agency (HPA, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) registreerde vorig jaar 971 gevallen van mazelen, tegenover 740 in 2006. In Nederland is deze trend niet terug te vinden.

De HPA riep in de zomer van 2007 oudersal met klem op om hun kinderen te laten vaccineren met het MMR-vaccin, tegen mazelen, de bof en rodehond. Het aantal gevaccineerde kinderen daalt in Engeland en Wales omdat bij sommige ouders twijfel is ontstaan over een mogelijke link tussen het vaccin en het ontstaan van autisme. Ook al hebben experts er keer op keer op gewezen dat deze veronderstellingen geen enkele wetenschappelijke grond hebben en dat een hele reeks van studies heeft uitgewezen dat het combinatievaccin volstrekt veilig is.

In Nederland is overigens geen sprake van een grote toename van mazelen. In 2006 was slechts 1 melding van mazelen, in 2007 waren het er 8. Ter vergelijking: tijdens de mazelenepidemie in 1999 waren er 2368 gevallen van mazelen gemeld in Nederland.

Bezorgd over toename

Volgens het HPA zijn de meeste grote uitbraken in Engeland en Wales te herleiden tot groepen waar de vaccinatiegraad altijd al laag is geweest, zoals religieuze gemeenschappen. Er zijn ook meerdere kleinere uitbraken geweest in kinderdagverblijven en scholen. De meeste gevallen van mazelen troffen kinderen onder de 14 jaar, waaronder ook 90 baby's.

Dr Mary Ramsay, epidemioloog van de HPA is bezorgd over de toename van mazelen: 'Alhoewel de vaccinatiegraad weer iets stijgt, weten we dat een groot aantal kinderen nog steeds niet beschermd is. We verwachten dan ook meer grote uitbraken in de toekomst. We richten ons nu vooral op het verhogen van de vaccinatiegraad en op oudere kinderen die niet volledig gevaccineerd zijn. We herinneren iedereen eraan dat kinderen twee vaccinaties nodig hebben voordat ze volledig beschermd zijn.'

Bronnen:

BBC News, 22 februari 2008: Measles cases jump to record high

Infectieziekten Surveillance Informatie Systeem (Isis)