Technische Universiteit Delft

Persbericht Stichting Imagine Life Sciences

Delft, 14 maart 2008

Groen onderwijs in Tanzania

Scholieren laten schoolcomputers op biogas werken

De computers van een school in Tanzania moeten gaan draaien op lokaal geproduceerd biogas. De leerlingen Petra Pubben, Bastiaan Ippel en Jori Jansen van het Christelijk Gymnasium uit Utrecht schreven er een bedrijfsplan voor en wonnen daarmee de hoofdprijs van de scholierenwedstrijd Imagine 2007-2008. De drie eindexamenkandidaten ontvingen uit handen van Jan Douwe Kroeske een vliegticket naar het ontwikkelingsland waar hun winnende project uitgevoerd gaat worden. Hun presentatie was een van de zes Imagine-presentaties tijdens het twaalfde biotechnologische congres van de Nederlandse Biotechnologische Vereniging in congrescentrum de Reehorst in Ede op 13 maart.

Onderwijs en duurzaamheid zijn de kernwaarden in hun projectplan getiteld Kijani Elimu, oftewel "groen onderwijs". De scholieren willen in Tanzania met een biogasreactor organisch afval verwerken tot biogas, een duurzame energiebron. Het voorstel is afkomstig van Marc van der Maarel, senior onderzoeker bij TNO Groningen. Volgens juryvoorzitter Hans van Luijk, vertrekkend collegevoorzitter van de Technische Universiteit Delft, hebben de scholieren een degelijk plan opgesteld en wisten ze de lastige vragen van de jury goed te beantwoorden. Van Luijk: "Het is van groot belang dat de generatie die hier op het podium staat, zich bewust wordt van de duurzaamheidproblematiek. Zij zijn degenen die met de gevolgen geconfronteerd zullen worden."

Minister van Onderwijs Ronald Plasterk sprak alle deelnemers toe in een videoboodschap. Hij noemde Imagine een 'fantastisch initiatief', en feliciteerde de winnaars. Tijdens de prijsuitreiking liet Van der Maarel weten dat TNO zich samen met Imagine actief zal inzetten bij de uitvoering van het project. Het was voor de jury niet eenvoudig om een winnaar te kiezen, want de verschillen tussen de finalisten waren marginaal. Alle groepjes pakten tijdens de finale flink uit: diverse scholieren hadden hun eigen T-shirts ontworpen en een manshoge kakkerlak deelde koekjes uit. Uiteindelijk gaf de kwaliteit van het verslag van de scholieren uit Utrecht en hun sterke presentatie de doorslag: ze wonnen met een verschil van 0,025 punt.

De jury verkoos de uitwerking van het biogasproject boven de vijf andere projecten. Als tweede eindigde het project MMAENGA, waarin chitine uit kakkerlakken wordt gewonnen. Green to Clean, een project over waterzuivering met algen, eindigde als nummer drie. De jaarlijks terugkerende scholierenwedstrijd Imagine vraagt middelbare scholieren wetenschappelijke voorstellen uit te werken. Deze voorstellen beschrijven nuttige en betaalbare toepassingen van Life Sciences and Technology in een ontwikkelingsland. In september 2008 start de zesde editie van Imagine. Tot die tijd kunnen wetenschappers projectvoorstellen indienen en scholieren zich inschrijven.



Technische Universiteit Delft