Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Zestienhoven (voorheen Landzicht) en Kleinpolder

03-03-2008 * De SP-fractie startte de tocht, na een stevige fietstocht met frisse tegenwind, bij opbouwwerker José Spierings in het kantoortje van Thermiek aan de Schipholstraat om onder meer te praten over het project Wonen in Park Zestienhoven. Wonen in Park Zestienhoven is ''een wijken voor de rijken''-project waarbij betaalbare woningen en groen weer eens plaats moeten maken voor dure woningbouw, de ontwikkeling van een soort rijk tuindorp. Op een bewonersavond zou deelraadvoorzitter van Dongen ooit gezegd hebben dat de nieuwe koopkrachtige bewoners banen kunnen opleveren voor huidige bewoners, bijvoorbeeld als werkster in die grote villa's. SP-raadslid Josine Strörmann heeft toegezegd de klankbordvergadering met de huidige bewoners van 'Landzicht', nieuwe villa bewoners en milieu-activisten over het masterplan Wonen in Park Zestienhoven graag bij te wonen.

José Spierings vertelde dat Klein Polder-oost ook een Vogelaarwijk is, maar er nog niets over gehoord heeft, alleen dat er geld is. Aan de oost-kant zijn geen voorzieningen en faciliteiten zoals een bank, postkantoor, pin en is er een steeds schraler wordend winkelaanbod. Bewoners kunnen ook niet meer met bus 44 naar het Franciscus ziekenhuis. Er komt wel een Airport shuttle.

Tevens spraken we met Lillian van der Horst, voorzitter van de Vereniging tegen Milieuverderf (VtM) over de illegale bomenkap in Zestienhoven. De illegale bomenkap ging vooraf aan de ontwikkeling van het villa park, Park Zestienhoven. Er wordt nu door VtM samen met de Bomenridders onderzocht wie voor de illegale bomenkap aansprakelijk gesteld kan worden. Om juridische stappen te nemen moet burgemeester Opstelten nog toestemming geven. De bomenkap creëerde niet alleen een uitzicht op een kale vlakte, maar ook meer geluidsoverlast en luchtvervuiling (van Rijksweg A13 en aanvliegroute Rotterdam Airport). De bomen hadden een isolerend en zuiverend effect. Er worden bomen teruggeplant, maar dat is niets extra, dat was al gepland. Woensdag 19 maart is er een externe oriëntatie (buurtbezoek) van de commissie Buitenruimte, het is dan bomenplantdag in Zestienhoven. Lillian wil dan graag inspreken namens VtM.

De SP-fractie fietst met Lillian van der Horst door het park of wat daar nog van over is.

In gesprek bij het veldje aan de Piet Cottastraat dichtbij de Rijksweg dat ondanks de fijnstof-overlast bebouwd zou moeten worden.

De fractie ging even snacken bij 'Japie', de 'Turkse' snackbar uitbater aan de Abstweg.

Aansluitend ging de SP-fractie Buurten in Bedrijven

Vorige maand nam de fractie een kijkje bij WSW-instellingen, nu was de SP op bezoek het personeel van Rotterdam Airport en Aviapartner www.aviapartner.aero/eng/default.aspx

Rotterdam Airport

In gesprek met personeel van Rotterdam Airport over onder meer de succesvolle scholing- en werkgelegenheidsprojecten Marokkans en Ban Sigui, waarbij respectievelijk Marokkaanse en Antilliaanse werkloze jongeren en stagiaires worden opgeleid tot luchthavenmedewerker. Ook spraken we over 'hoogwaardig' vervoer naar Rotterdam Aiport met gebruik van de huidige infrastructuur en de noodzakelijkheid daarvan, die noodzakelijkheid deelde de fractie niet, bus 33 functioneert prima. De SP-raadsleden spraken met marketingmanager Desiree Breedveld en capaciteit en beleidsmanager Steven van der Kleij. Vanuit het kantoor kon de fractie ook zien dat het detentiecentrum voor vreemdelingen naast het vliegveld al in aanbouw was.

Station manager Albert van der Veen, de chef van Aviapartner. Aviapartner regelt het grondpersoneel van Rotterdam Airport met meer dan honderd medewerkers.

Op stap met de supervisor van Aviapartner

Aviapartner grondpersoneel aan het werk

Aviapartner materieel

De SP-fractie op 'stage' bij Aviapartner

Op de terugweg fietste de fractie langs het huidige uitzetcentrum voor 'illegale' vreemdelingen