Time : 16:12:12
Date : 14 March 2008
Sender Name: fieldcommunication/Urbancommunication

800 keer NEE tegen beslissing Merelbeekse gemeenteraad

Merelbeke, 12 maart 2008 - Breuk in groene gordel rond Gent door aanleg Sportpark Melsen
Oplossing voor Sportpark Melsen ligt in de alternatieven

Het geplande RUP6 Sportpark Melsen blijft in Merelbeke voor commotie zorgen. Op Forum Merelbeke.be wordt hierover gedebateerd en kreeg de site al meer dan 2900 lezers op bezoek. Hierop worden geanimeerde discussies en constructieve gesprekken gevoerd rond alternatieven en oplossingen.

In een recente internet-enquête
(http://www.ipetitions.com/petition/melsensportpark/) kanten meer dan 800 personen zich expliciet tegen dit project. Men spreekt vandaag over een grootschallig Sportpark met 3 nieuwe terreinen, parking voor 125 wagens, meer dan 1000m² gebouwen en onteigening 4ha landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

Tegenstrijdig met het beleid van de provincie Oost-Vlaanderen Melsen wordt vaak de groene long van Merelbeke genoemd, dit omwille van zijn unieke ligging tussen BPA Scheldevallei en BPA Makegemse bossen. Deze bossen vormen samen met de Lembergse bossen de groene bufferzone rond Gent. Een verstoring van dit rustgebied heeft grote impact op zowel fauna en flora, maar betekent ook dat één van de mooiere groene plekken in de provincie wordt verminkt. De provincie Oost-Vlaanderen, bewust van het tekort aan groen, doet oa. met Regionaal bos juist inspanningen om dit te verkomen 'Redopenruimtemelsen', een groep mensen uit Merelbeke die tegen dit project gegronde bezwaren hebben, merkt op : "Het principe dat alles rond zijn eigen kerktoren moet staan, is achterhaald en kan in een complexe samenleving waar we nu eenmaal in leven, echt niet meer. Want dan kom je in die eindeloze discussies waarom die sport wel en een andere niet."

Landschappelijk waardevol agrarisch gebied
De uitgekozen locatie is vandaag Landschappelijk Waardevol Agrarisch Gebied, dit houdt per definitie in dat het verboden is de grond te gebruiken op een wijze strijdig met de bestemming van agrarisch gebied. De Studiegroep Omgeving van de gemeente beschrijft dit duidelijk: het gebied mag niet gebruikt worden als 'sport-, wedstrijd-, of speelterrein, parkeerterrein, cross- of golfterrein, lig- of speelweide, .....'.
Het Gemeentelijk Structuurplan van de gemeente Merelbeke stipuleert dat bij 'aanzienlijke schaalvergroting' herlocatie naar Sportpark Molenkouter aanbevolen wordt en dat 'Het aansnijden van de schaarse open ruimte tussen de dorpskernen en in het samenhangend landbouwgebied is uitgesloten'.

Enquête en petitie toont duidelijke trends
Deze inbreuk op natuur- en stiltegebied in Melsen zorgt voor grote bezorgdheid bij vele inwoners van groot Merelbeke, maar ook ver daarbuiten.
o 1 op 3 van de respondenten komen uit Merelbeke zelf o 69.4% uit andere gemeentes
o 6% is ook lid van een Merelbeekse sportvereniging of jeugdvereniging
o 53% tekent de petitie uit bescherming van milieu en natuur en 7% uit bezorgdheid over bijkomende verkeers-, geluids- en lichthinder o 24% omdat er genoeg andere alternatieven zijn

Sportverenigen en cultuurliefhebbers klagen beleid gemeente Merelbeke aan
Meer dan 800 mensen hebben zich vandaag via petitie uitgesproken tegen het uitbouwen van een SportPark in één van de kleine buitengemeentes van Merelbeke. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat 14% van hen voetballiefhebber, beoefenaar zachte recreatie of lid zijn van een Merelbeekse sportvereniging.
Tony Bytebier, voorzitter grootste Atletiekvereniging Merelbeke, steekt zijn verontwaardiging niet weg : "Een echte schande... als Vlaanderen grootste loopclub met meer dan 300 leden waar iedereen welkom is voor een kleine bijdrage. Wij beschikken over geen enkele meter waar wij een degelijke opwarming kunnen doen... laat staan trainen... Merelbeke een Sportgemeente... ik lach er mee... Veel beloven maar weinig doen...Ik ben verantwoordelijk voor nog 52 loopclubs of meer dan 5000 lopers... als ik zie hoe het in andere gemeente aan toe gaat... Ik ben beschaamd van Merelbeke te zijn...Wij genieten van geen enkele EURO toelage"

Een ander ondertekenaar van de petitie
(http://www.ipetitions.com/petition/melsensportpark/ ) en inwoner van Merelbeke, Roger De Blander, kiest voor een uitgebreid jeugdbeleid en gediversifieerd cultureel programma-aanbod, hij heeft het er moeilijk mee en vraagt zich af : "Het gemeentebestuur moet eens berekenen hoeveel belastingsgelden er de laatste 10 jaar reeds naar sportaccomodatie is gegaan en dit eens vergelijken met het percentage dat besteed is aan jeugdbeleid en aan cultuur."

Alternatieven voor een beter geïntegreerd sportbeleid De voorstanders voor het project beroepen zich voornamelijk op een goed jeugdbeleid en koppelen daar de noodzaak aan vast om het nieuwe Sportpark in Melsen te bouwen. De tegenstanders duiden op de verdere teleurgang van akker, natuur en
invloed op de rust en buurtgemeenschap, maar komen met een aantal concrete oplossingen naar voren.

Gluren bij de buren : alternatief 1
De gemeente Merelbeke, geplaagd door verkiezingsbeloftes, zit al jaren verveeld met dit moeilijk dossier. De alternatieven werden tot op heden nog niet echt onderzocht. De gemeente Enschede, Nederland, die met een gelijkaardige problematiek geconfronteerd werd, heeft hierover een uitgebreide studie gedaan. Het resultaat baseert zich enerzijds op het introduceren van kunstgras en anderzijds een aantal goed onderbouwde alternatieven. Eén kunstgras veld vervangt op zijn minst twee grasvelden en heeft het voordeel dat meer sportbeoefenaars meer en langer kunnen genieten van de terreinen. De duurderde aanleg wordt gecompenseerd door een
beperkte onderhoudskosten en duurzaamheid.

Gluren bij de buren : alternatief 2
Op het Forum Merelbek.be haalt 'Redopenruimtemelsen' een aantal voorbeelden aan : "Onze Noorderburen spreken over 'Clusteren': gelijksoortige sportgebruikers krijgen geen exclusief gebruik meer, maar delen samen de accommodatie en 'Combineren': het gaat om multifunctioneel gebruik van voorzieningen, waarbij combinaties worden gemaakt tussen verschillende soorten van sport en tussen sport- en andere (niet-sport) functies.
o Combineren betekent afstappen van exclusief gebruik van het terrein, samenwerken met andere voetbalclubs en ook andere verenigingen als korfbal, atletiek, scouts, ea.. Het aanleggen van kunstgras in het centrum geeft de mogelijkheid dat meerdere clubs gezamelijk gebruik kunnen maken van die velden, de scholieren van Melsen en de korfbal van Merelbeke bvb.
o Clusteren houdt in dat ploegen van verschillende clubs een gezamelijke infrastructuur kunnen gebruiken. Dit betekent dat men ook grensoverschrijdend kan werken, vandaag komen 13% van SV Melsen uit Gavere (Dikkelvene, Semmerzake, Vurste).

Herlocalisatie : alternatief 3
'Herlocalisatie' in Melsen zou kunnen betekenen dat het huidige scoutsterrein en voetbalterrein gewoon omgewisseld worden en een gedeelte met Kunstgras uitgerust kan worden zodat de infrastructuur ook in de zomer nog kan gebruikt worden voor andere jeugdactiviteiten en sportkampen.

Jonge spelers in Melsen, anderen in Molenkouter : alternatief 4 Gezien op het forum Merelbeke
"..Laat de pre-minimiemen, miniemen en kadetten dan maar vrolijk trainen in Melsen (of ja waarom niet Vurste), te voet of per fiets in een heraangelegd mooi natuurgrasveld en laat een paar brommertjes en auto's naar Merelbeke pendelen als die bus niet zou rijden. Maar ook daar kan je vermoedelijk een ecologisch en financieel verantwoorde oplossing voor vinden, als men wil meedenken natuurlijk......"

Vervoer organiseren : alternatief 5
Een goed uitgewerkt vervoersplan met deglijke busverbinding tussen de dorpskeren, ook op moment van de avondtrainingen of het organiseren van vervoer met wagens.

Nog verbeteren van het trage wegennet : alternatief 6 Het "trage wegennetwerk" (een project waar Merelbeke fier mag op zijn) nog verbeteren en het gebruik ervan promoten om de zwakkere weggebruiker (fietser en voetganger) beter te beschermen tijdens de korte rit naar het sportpark Molenkouter of dichtbijgelegen trainingsveld in aangrenzend dorp.

Samenwerken : alternatief 7
Gemeenteoverschrijdende en regionale samenwerking mbt. jeugdwerking tussen een aantal clubs (Melsen, Munte, Bottelare en ook Vurste liggen op een steenworp)

Weekendcompetitie in Molenkouter: alternatief 8
Weekendcompetitie in een meer centraal gelegen infrastructuur, professioneel uitgebouwd en uitgebaat. Merelbeke plant immers SportPark Molenkouter, waar 21ha infrastructuur voorzien wordt.

Steun van een breed publiek
De petitie werd reeds onderschreven door een aantal publieke figuren en politici als Vera Dua, Vlaams Parlementslid en ex-Vlaams minister van Landbouw en Leefmilieu. Daarnaast komen ook een aantal organisaties publiekelijk op tegen de teleurgang van 4ha waardevol agrarisch gebied ten voordele van een beperkte groep sportbeoefenaars. Vriendenkring den Bollaert (buurtbewoners), RedopenruimteMelsen (inwoners Merelbeke) kregen steun van zowel Natuurpunt, Natuur2000, World Runners Belgium vzw, Sporcrea-Atletiek "De Vrije Lopers", Velt,
Bond Beter Leefmilieu, leden van vzw Lichtpreventie alsook de politieke partij Groen!

Openbaar onderzoek RUP6 Sportpark Melsen
Tot woensdag 19 maart kunnen tegenstanders een bezwaarschrift indienen bij de gemeente.

Contact :
contact@soslandschapmelsen.tk of Bart Roose tel 047/579033

De bijlage is tevens beschikbaar op www.pressreleases.be.

Petitiesite : http://www.ipetitions.com/petition/melsensportpark/ Meer informatie : http://rup6sportparkmelsen.tk/ en http://redopenruimtemelsen.tk/
Webforum : http://forums.merelbeke.net/ onder Sportverenigingen/ SVMelsen