Amerikaanse Boeing biedt JSF partners alternatief


Andere straaljagers aangeboden aan Denemarken en Noorwegen

DEN HAAG, 20080314 -- Boeing overweegt Denemarken een aanbod te doen om F/A-18 Super Hornet jagers te mogen leveren ter vervanging van de F-16. Een opmerkelijke ontwikkeling. Denemarken is in korte tijd het derde JSF partnerland, na Australië en Noorwegen, dat het Amerikaanse aanbod krijgt om in plaats van JSF's de Super Hornet te kopen.

In een persverklaring van 13 maart 2008 verwelkomt Minister van Defensie Soren Gade een aanbod van Boeing: "Meer kandidaten verscherpen de competitie en vergroten onze mogelijkheden om een goede koop te doen". Minister Gade zei tevens een gesprek te hebben met Boeing, om toe te lichten welke eisen Denemarken stelt in de competitie ter vervanging van de F16. Deze week is de Deense minister in Washington. Het is onbekend of hij officials van Boeing zal ontmoeten.

JSF kosten per vlieguur verdubbeld

De redactie van JSFNieuws vroeg een betrokkene in het Deense selectieproces om commentaar. Hij zei: "Opmerkelijk is deze laatste Amerikaanse actie wel om naast de JSF aan ons als JSF partnerland andere toestellen aan te bieden. Ik heb het nog niet gezien, maar je kunt er op wachten, dat ze de gegevens uit het Amerikaanse rekenkamer rapport van deze week over kosten en vertragingen zullen inzetten als sleutelargumenten". Een ander argument: "Bij defensiemensen komt vooral heel hard aan dat nu bekend geworden is, dat de JSF per vlieguur dubbel zo veel kost als eerst was geschat. Dit betekent voor de Luchtmacht druk op de operationele kosten in het tijdvak 2015-2035, en daarmee minder ruimte voor andere uitgaven. Mensen uit de Landmacht en Marine beklagen zich, dat hoge uitgaven aan de JSF op den duur ten kosten zullen gaan van door hen gewenste investeringen".

Deense beslissing

Denemarken is in de markt voor de aankoop van 48 gevechtstoestellen. De competitie om de vervanging van de Deense F-16 is uitgelopen op een nek aan nek race tussen de JSF en de Zweedse Super Gripen. Rond de Kerst 2007 heeft Eurofighter zich uit deze strijd teruggetrokken met de beschuldiging dat er sprake is van een onzuiver selectieproces. De luchtmacht- en defensietop zouden op voorhand de JSF willen, en andere kandidaten niet serieus bekijken. De beslissing in Denemarken moet begin 2010 vallen.

Super Hornet vangt JSF op

Boeing verkocht in 2007 24 Super Hornets aan Australië om de vertraagde levering van de JSF op te vangen. Een week geleden berichte JSFNieuws, dat ook de US Navy aan het Amerikaanse congres geld heeft gevraagd voor extra Super Hornets, om de JSF vertraging op te vangen. Eerder dit jaar werd Noorwegen benaderd, die dit aanbod heeft afgewezen. In Noorwegen, is net als in Denemarken, sprake van een nek aan nek race tussen JSF en Super Gripen. Hier valt de beslissing eind dit jaar. Andere recente offertes voor de Boeing Super Hornet werden uitgebracht aan India, Brazilië, Bulgarije en Zwitserland.