Socialistische Partij

"Zorggroep Noord verdient geld over ruggen kwetsbare jongeren"

14-03-2008 * SP-raadslid Ria Rademaker zegt dat Zorggroep Noord geld verdient over de ruggen van kwetsbare jongeren. Volgens de SP moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doen naar de praktijken van Zorggroep Noord. Rademaker zal er in de eerstkomende commissievergadering bij het college van Burgemeester en Wethouders op aandringen dat zij melding moet maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De SP is voorstander van het wonen van kwetsbare jongeren in de wijk, maar niet over de ruggen van deze jongeren en omwonenden.

In februari stelde de SP schriftelijke vragen aan het college over de begeleid wonen projecten van de Zorggroep Noord aan het Van Brakelplein en de Heymanslaan naar aanleiding van klachten van omwonenden. In de antwoorden geeft het college aan de zorgen van de SP over de ontwikkelingen te delen.
Daarnaast gaat het college onderzoeken of zij criteria kunnen opstellen bij de verhuur van huizen aan commerciële instellingen die via PGB-constructies woonruimten verhuren. "Wij zijn tevreden met de beantwoording van de vragen, maar we willen er bij het college wel op aandringen om melding te maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bovendien willen we dat het college op zoek gaat naar mogelijkheden om situaties als aan het Van Brakelplein en de Heymanslaan in de toekomst te voorkomen en criteria opstelt ," aldus Ria Rademaker.

Begeleid wonen bij Zorggroep Noord houdt in dat er 500 Euro huur per maand voor een kamer wordt betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB). De jongeren krijgen slechts enkele uren per week begeleiding en hebben geen of nauwelijks dagbesteding. De problematiek van de doelgroep is zeer divers: (ex)verslaving, schizofrenie, borderline en autisme. Een groot gedeelte van de jongeren hebben voordat ze bij Zorggroep Noord zijn terecht gekomen al in verschillende hulpverleningstrajecten of in detentie gezeten.

SP-raadslid Ria Rademaker: "Ik maak me echt zorgen over deze jongeren, want volgens mij krijgen ze niet de begeleiding die ze nodig hebben. De jongeren betalen de huur vanuit hun PGB, maar daar is het PGB helmaal niet voor bedoeld. De enige die er in deze situatie beter van wordt is de Zorggroep Noord en niet de jongeren die goede begeleiding nodig hebben. Door het aanvragen, beheren en het gebruik van het PGB voor de huur, verdient de Zorggroep Noord geld over de ruggen van jongeren! Dit is dus wat je krijgt als je de zorg over laat aan de markt." Volgens de SP moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doen naar de praktijken van Zorggroep Noord. De SP-fractie zal in de eerstkomende commissievergadering aan het college vragen of zij melding wil maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Rademaker: "Zorggroep Noord voelt zich niet verantwoordelijk voor de overlast en doet er niets aan om het te stoppen. Zelfs na vele meldingen bij Meldpunt Overlast en de politie doet Zorggroep Noord de klachten van omwonenden af als gezeur." Zorggroep Noord heeft volgens Rademaker ook geen belang bij het tegengaan van overlast. "In de huidige werkwijze van de instelling, worden omwonenden gek van de overlast en besluiten dan maar te gaan verhuizen. Hun woning raken ze aan de straatstenen niet kwijt, waardoor Trespart CV de woning voordelig kan kopen en weer door kan verhuren aan Zorggroep Noord. Deze praktijk moet worden gestopt, want hier schieten de jongeren en de omwonenden helemaal niets mee op. Het kan toch niet zo zijn dat een heel blok huizen opeens en zonder overleg een instelling voor zogenaamd begeleid wonen wordt," aldus Ria Rademaker

De woningen van Trespart CV worden door Zorggroep Noord gehuurd voor 'studentenkamerverhuur' en heeft dit ook als zodanig bij de gemeente doorgegeven. Rademaker: "Dit is geen studentenkamerverhuur, maar een begeleid wonen project en dus een andere situatie. De gemeente zou bij studentenkamerverhuur dus ook extra criteria moeten opstellen, om te voorkomen dat hele blokken woningen in de stad van de ene op de andere dag veranderen in een soort van zorginstelling." Rademaker wil duidelijk stellen dat de SP voor het wonen van jongeren en volwassenen met een problematiek in de wijk is, maar dat daarbij ook aan voorwaarden moet worden voldaan: De instelling doet dit in overleg met de gemeente. Waarna de gemeente de bewoners informeert over de plannen van de instelling en werkt aan draagvlak. Ook moet de instelling voldoen aan de criteria die daarvoor worden opgesteld. Uiteraard moet de instelling aanspreekbaar zijn bij eventueel overlast en daarbij ook de overlast oplossen en voorkomen. De instelling is verantwoordelijk voor de bewoners in hun panden of de panden die zij huren. Daarnaast moet de woning geschikt zijn voor begeleid wonen en vooral ook goed geluidsgeïsoleerd zijn."

Zie ook:
* De vragen aan het college inclusief antwoorden
* Dossier van Rademaker