Nederlandse Tafeltennisbond

Massale opkomst bij B/C-jeugdranglijsttoernooi Nijmegen

Voor de 21^e keer organiseerde ATC-Nijmegen op 23 en 24 februari in de Nijmeegse Jan Massinkhal het laatste B/C-jeugdranglijsttoernooi van het seizoen.

Dit toernooi is met 65 tafels op zaterdag en 57 op zondag altijd al het toernooi met het grootste aantal deelnemers, maar dit jaar was de deelname toch weer groter dan de afgelopen jaren. Het record werd net niet overtroffen, maar met 845 deelnemers (12% van alle jeugdleden van de NTTB !!) scheelde dat niet veel. Een dergelijk groot toernooi is een grote logistieke operatie en levert ook altijd een enorme drukte in de zaal op. Desalniettemin slaagde de grotendeels zeer jonge ATC-crew er in om op beide dagen het toernooi strak volgens tijdschema te laten lopen. Op zaterdag lukte dat zelfs in de met 150 spelers zeer grote groep jongens junioren. Kampenionspeler Jordi ten Have bleek afgetekend de beste van deze klasse, vanaf de achtste finale stond hij geen game af.

Waar in het C-toernooi de niveauverschillen nog wel eens groot zijn, kenmerken de B-toernooien zich door veel spannende en onvoorspelbare wedstrijden en verrassende uitslagen. Zelfs in de jongens junioren, die geheel werd gedomineerd door spelers uit de kampioensgroep. Hoewel de drie spelers van Taverzo al anderhalf jaar in de top-5 van de B-junioren staan konden ze nooit de sprong naar toernooiwinst maken. Dit keer wel. Quinten Geeraerts verloor nog in de kwartfinale van Maarten Loeve, maar die kon vervolgens niet op tegen Justin v.d.Bout. Semir Korac liep via Joep de Boer en Corné Klopper ook naar de finale, die hij tegen zijn teamgenoot ook won. Dat leverde hem na vele mislukte pogingen eindelijk de A-licentie op.

Het klapstuk voor de organiserende vereniging was Elke Janssen. In de kwartfinale van de meerkampen was ze ondanks vier winstpartijen alsnog in de derde verlenging uitgeschakeld. De weg naar de A-groep leek daarmee afgesloten, maar vlak bij huis pakte ze haar laatste kans. Na lange gevechten met Suzanne Kuit, Ilse Leegwater en de finaliste van Assen Nikki Snapper sloeg ze in een opnieuw zeer lange finale toe door Cheyenne Yue, de meest constante B-speelster van de laatste jaren, in vijf games te verslaan.

Kevin Halfwerk was de beste jongens kadet. Hij was de enige top-10 speler die in de halve finale nog over was, maar anders dan andere favorieten maakte hij het wel waar. Ook de door zijn intelligente spel als zeer moeilijk bekende Quinten van Dissel had in de finale niet zoveel in te brengen. Dat was geen half werk! Favoriet Vincent Lenders vergiste zich in de groep, kwam in de troostronde terecht waarin hij in ieder geval mentale weerbaarheid liet zien door die te winnen.

In de meisjes kadetten vroeg menigeen zich af hoe het mogelijk was dat Bodil Tabak niet al veel eerder in het jaar naar de A-groep was gepromoveerd. Bodils overmacht was zeker voor een B-toernooi ongekend groot, de meeste tegenstanders hadden al moeite om vijf punten per game te maken, ook de ongemerkt maar toch verrassend naar de finale geslopen Wendel Keijzer.

Bij de pupillen twee bijzondere winnaars. Op Rob Seldenrijk, nummer 30 van de ranglijst, hadden weinigen gerekend. Rob had onderweg wel veel te stellen met de A-welpen Bas Hergelink en Laurens van Raadshoven, maar in de finale was Sander Spijkers eigenlijk kansloos. De meisjesfinale was een familieaangelegenheid. In A-toernooien zijn finales tussen twee broers of zussen wel eens voorgekomen, maar voor een B-toernooi was de finale tussen de in Frankrijk wonende zussen Adina en Gioia Cok een primeur. Familiefinales kennen zelden een voorspelbaar verloop, zo ook deze. Gioia nam meerdere keren een voorsprong, maar Adina won uiteindelijk.

Sander van den Oever was de duidelijke winnaar van de jongens welpen, nadat hij de nummers 1 en 2 van de ranglijst in de halve finale en finale had verslagen. Bij de meisjes trad Lynn v.d.Elsen in de voetsporen van haar moeder Ria van Rijswijck, die meer dan 15 jaar in de eredivisie uitkwam.