Staatsbosbeheer

staatsbosbeheer lanceert educatieve gezinstocht, 17 maart 2008

Staatsbosbeheer heeft een nieuwe gezinstocht ontwikkeld: Expeditie Boswachterscode. Vanaf 24 maart 2008 (2e paasdag) kunnen kinderen via de website en elf bezoekers- en informatiecentra van Staatsbosbeheer aan de slag met de educatieve route. Ze krijgen een aantal actieve opdrachten waarbij vijf zintuigen op de proef worden gesteld en hun zesde zintuig gevonden moet worden. Via het uitvoeren van de opdrachten en oplossen van raadsels kan de boswachterscode gekraakt worden.

Ophalen of downloaden
Expeditie Boswachterscode is op twee manieren te doen:
- via de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer: hier kunnen kinderen een tas huren, gevuld met alle materialen die ze tijdens de tocht nodig hebben. Kosten: 1 per kind.

- via de website van Staatsbosbeheer: hier is de tocht gratis te downloaden. En met een paar attributen die iedereen in huis heeft, kunnen ze vervolgens aan de slag in ieder natuurgebied.

Zesde zintuig
Aan de hand van het verhaal van boswachter Benno Buitenpret en fictieve locaties op een kaart, gaan de kinderen op pad. Via het uitvoeren van een aantal opdrachten, gericht op de vijf zintuigen, gaan ze op zoek naar hun zesde zintuig, lossen het raadsel op en kraken zo de boswachterscode. De oplossing kan worden ingeleverd bij de balie van het bezoekerscentrum of gemaild naar boswachter Benno.

Iedereen op expeditie
De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en is voor kinderen van 7 tot 10 jaar en hun (groot) ouders. De expeditie boswachterscode is erg leuk voor een kinderfeestje en ook scholen (groep 4 t/m 6) kunnen ermee aan de slag. Voor de leerkrachten is er een toelichting hoe de activiteit binnen het onderwijsprogramma past.

Locaties:

- bezoekerscentrum Drents-Friese Wold, Appelscha (FR)
- Het Boomkroonpad, Drouwen (DR)

- bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal (OV)
- bezoekerscentrum De Weerribben, Ossenzijl (OV)
- bezoekerscentrum Oostvaardersplassen, Lelystad (FL)
- bezoekerscentrum Veluwe Noord, Nunspeet (GE)
- bezoekerscentrum Het Zandspoor, Schoorl (NH)
- fort Wierickerschans, Bodegraven (ZH)

- bezoekerscentrum Biesbosch, Drimmelen (NB)
- bezoekerscentrum Mijl op Zeven, Ospel (LI)
- bezoekerscentrum De Meinweg, Herkenbosch (LI)

Kinderen en natuur
Staatsbosbeheer wil graag kinderen met de natuur verbinden. De gezinstocht is een ontspannen, leuke manier om kinderen én hun ouders natuur te laten beleven. Helaas groeien steeds meer kinderen op in een zeer geordende stedelijke omgeving. Grasveldjes worden verhard, spannende en beschutte paadjes worden afgesloten en speelplekken zijn door het drukke autoverkeer niet meer goed te bereiken. Kinderen zitten steeds vaker binnen, bewegen daarom minder en staan steeds verder van de natuur af. Door initiatieven als de educatieve gezinstocht leren kinderen spelenderwijs de Nederlandse natuur kennen en waarderen.