Amnesty International

AMNESTY INTERNATIONAL
PERSBERICHT

17 maart 2008

Amnesty International roept kwekers op bloemen te vernoemen naar Chinese verdedigers van mensenrechten

Amnesty roept vandaag bloemkwekers op om Chinese verdedigers van mensenrechten te eren door een bloem naar hen te vernoemen. De aanleiding voor dit initiatief is de opening op 19 maart van de internationale bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse, De Keukenhof heeft voor 2008 'China - De Olympische Spelen 2008 - Beijing' als thema gekozen.

Tijdens de openstelling van het bloemenpark zullen bloemen met Chinese of Olympische namen worden onthuld. Amnesty doet daarom een publiekelijke oproep aan bloemtelers om als eerbetoon eveneens een aantal bloemen te vernoemen naar mensen die zich in China met grote moed inzetten voor de verdediging van de rechten van de mens. De organisatie zal een aantal mensenrechtenverdedigers voordragen om deze eer in ontvangst te nemen, zoals Ye Guozhou, Ding Zilin, Chen Guancheng, Shi Tao, en Hu Jia en zijn vrouw Zeng Jinyan. Een eerste positieve reactie is inmiddels binnen: Floratuin in Julianadorp heeft toegezegd een hyacint en een narcis te zullen vernoemen. Bij de opening van Floratuin op 16 april zal bekend worden naar welke mensenrechten-verdedigers de bloemen vernoemd zullen worden .

De openingsceremonie van de Keukenhof zal worden verricht door mevrouw Terpstra, voorzitter van het NOC*NSF, samen met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander en de heer Niu Youcheng, vice-burgemeester van Beijing. Amnesty International wilde tijdens de officiële opening aan alle hoogwaardigheidsbekleders en gasten een tulp aanbieden die is opgedragen aan één van de bovengenoemde mensenrechtenverdedigers. De Keukenhof gaf echter geen toestemming voor dit gebaar tijdens deze besloten opening en stelt zich op het standpunt dat zij niet geassocieerd wenst te worden met 'uitingen van politieke aard, religie en andere maatschappelijke organisaties'. Amnesty International benadrukt van haar kant het niet-politieke karakter van de internationaal aanvaarde rechten van de mens en wijst er op dat het om universele, fundamentele rechten gaat die niemand ontzegd kunnen worden.

Amnesty International hoopt dat de komst van de Olympische Spelen naar China een positieve erfenis zal nalaten voor de mensenrechtensituatie in het land. De recente gebeurtenissen in Tibet zijn zwaar in strijd met toezegging van de Chinese autoriteiten dat mensenrechten in China zouden verbeteren door de komst van de Spelen. De organisatie roept de Chinese autoriteiten op om terughoudend te reageren op de aanhoudende demonstraties, volledige verantwoording af te leggen voor alle arrestaties van afgelopen week in Lhasa en andere Tibetaanse gebieden, en om diegenen vrij te laten die zijn opgepakt vanwege het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging of vergadering. Amnesty vindt daarnaast dat de Chinese autoriteiten de Verenigde Naties moeten toestaan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen van deze week.

Amnesty International spoort de Chinese autoriteiten in haar campagne 'Is China klaar voor de Olympische Spelen?' aan om de verwachtingen die bij de kandidatuur van Beijing zijn gewekt waar te maken en snel verbeteringen door te voeren op het gebied van de bescherming van mensenrechtenverdedigers, vrijheid van pers en internet, de doodstraf, en hervorming van het strafrechtsysteem 'heropvoeding door arbeid'.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.amnesty.nl/in_actie/china, of bellen met Amnesty International, afdeling persvoorlichting, Nicole Sprokel, 020 6264436, 020 7733677 of 06 22109964.

In de bijlage vindt u twee voorbeelden van bloemkaartjes met daarop de foto's en korte omschrijvingen van mensenrechtenverdedigers die met een vernoeming geëerd kunnen worden.