Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS doet oproep aan PvdA leraren


* Gratis schoolboekenplan is funest voor de positie van de docent
* Jeroen Dijsselbloem is aan zijn stand verplicht tegen te stemmen

Amsterdam, 17 maart 2008 - Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) roept morgen in een artikel in de Volkskrant de oud-leraren in de PvdA Tweede Kamerfractie op om tegen het wetsvoorstel voor gratis schoolboeken te stemmen. Ook Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie over onderwijsvernieuwingen is volgens het LAKS moreel verplicht tegen dit wetsvoorstel te stemmen.

"Als geen ander moeten de oud leraren in de PvdA-fractie weten hoe belangrijk de keuzevrijheid van de docent is", aldus Sywert van Lienden, voorzitter LAKS. "Dit plan van Marja van Bijsterveldt verslechtert de positie van de docent, daarom vragen wij aan de oud leraren in het bijzonder om een signaal af te geven, en tegen te stemmen." Het plan zorgt voor een fundamentele inbreuk op de vrijheid van de docent om zijn of haar eigen methode en lesprogramma te voeren. Hierdoor daalt de kwaliteit van het onderwijs andermaal.

Het plan gaat ook recht tegen de aanbevelingen van de commissie Dijsselbloem in. De vrijheid van scholen wordt door de Europese aanbestedingsregels ingeperkt, terwijl de investering geen enkele kwaliteitsverbetering geeft. Als Jeroen Dijsselbloem voor het wetsvoorstel van Marja van Bijsterveldt stemt, toont hij zichzelf daarmee een ongeloofwaardig kamerlid.

Uit een onderzoek van Maurice de Hond bleek afgelopen zondag dat maar 27% van de bevolking het wetsvoorstel van de staatssecretaris steunt. Dat het gehele onderwijsveld - scholieren, ouders, leraren, schoolleiders, vakbonden, ouderorganisatie NKO en de VO-raad - tegen het plan is was al bekend, maar nu blijkt dat in het hele land geen draagvlak voor gratis schoolboeken te vinden is. De overbruggingsperiode van een jaar zal onvoldoende zijn. De noodoplossing die volgend jaar geldt, het uitkeren van EUR 308 per leerling is neutraal ontvangen door het onderwijsveld. Het voortzetten van deze tussenregeling zou niet op bezwaar stuiten bij het LAKS.