onderzoek van het allergie consortium wageningen Allergie en het Onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen 18 mrt 2008 20:00

Onderdeel: Agriculture in Transition

Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee 13, 6701 AN Wageningen

Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit

4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen.

Lezing 5: Allergie: van diagnose tot dagelijkse praktijk. Docent: Erna Botjes, voorzitter Stichting Voedselallergie.

Voedselallergie bij zeer jonge kinderen is goed te diagnosticeren en vaak een voorspeller van latere, andere allergische klachten. Preventieve maatregelen zijn (beperkt) mogelijk. Bij oudere kinderen en volwassenen is door het uitgebreide voedingspatroon en de relatie met andere factoren, zoals kruisallergieën en omgevingsfactoren, een goede diagnose en behandeling een lange weg. Angst en vermijdingsgedrag bij de patiënt en\of directe omgeving is dagelijkse praktijk. Zowel bij ernstige (voedsel) allergieën, als bij moeilijk diagnosticeerbare klachten, is de Quality of Life aanzienlijk verlaagd. Door effectieve begeleiding, zowel medisch als praktisch, kan deze positief beïnvloed worden. Het einddoel is zelfmanagement van de allergische patiënt.

De lezing zal de valkuilen verduidelijken en praktijkvoorbeelden geven.
Erna Botjes is voorzitter van de Stichting Voedselallergie en sinds twintig jaar werkzaam binnen het gebied van allergie en training van de diverse stakeholders.

Lezing 6: Verlaging van allergeniciteit in appel en tarwe door selectie, veredeling en genetische modificatie
Docent: Luud Gilissen, plantenfysioloog aan Wageningen Universiteit.

Vermijden van contact met allergenen is een belangrijke factor in allergiepreventie. Voor verlaging van de allergeniciteit van primaire voedingsproducten zijn diverse strategieën ontwikkeld. Deze zijn gebaseerd op selectie en veredeling van rassen met verlaagde allergeniciteit, maar ook kan genetische modificatie toegepast worden om specifiek bepaalde voor allergenen coderende genen stil te leggen. In de voordracht zal ingegaan worden op de stand van zaken van deze technieken zoals ze toegepast zijn in appel en tarwe. Gekozen is voor appel, omdat appelallergie veel voorkomt in Noordwest Europa en zich vaak ontwikkeld bij personen met berkenpollenallergie. Tarwe veroorzaakt coeliakie, een ernstige ontstekingsreactie in de dunne darm, via de daarin aanwezige gluteneiwitten.Â

Luud Gilissen heeft zich als plantenfysioloog verdiept in de moleculaire celbiologie en is werkzaam als themacoördinator allergie bij Plant Research International in Wageningen. Hij doet in het kader van enkele EU projecten onderzoek aan de ontwikkeling van hypoallergene appelrassen. Het biologisch geteelde ras Santana, inmiddels verkrijgbaar bij enkele supermarkten, is hieruit voortgekomen. Ook is hij leider van het Food Genomics cluster in het Coeliac Disease Consortium, waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling van coeliakie-veilige tarwerassen.

Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig om aan de plenaire discussie deel te nemen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via internet http://wurtv.wur.nl

Volgende cursusdag: 25 maart

Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
0317 48 2030

Nadere informatie
Rob.vanhaarlem@wur.nl
tel. 0317-482030
» meer Contact