Gemeente Lochem


Wat is er nodig aan Woonzorg in Lochemse kernen?

Presentatie concept-rapport 'De Lochemse kernen in Woonzorgperspectief'

Op 18 maart 2008 presenteert het college van burgemeester en wethouders het concept-rapport 'De Lochemse kernen in Woonzorgperspectief'. Deze presentatie is voor de vertegenwoordigers van dorpsraden van alle kernen en voor de wijkverenigingen. Ook vertegenwoordigers van de woningcorporatie en de zorginstellingen en gemeenteraadsleden worden hiervoor uitgenodigd.

Het rapport is een uitwerking van het masterplan Wonen, Welzijn en Zorg van 2005. Per kern geeft het rapport aan wat er sinds 2005 is gerealiseerd en welke woningtypen en woonvormen voor ouderen en mensen met een functiebeperking nog gebouwd zouden moeten worden. Het is de bedoeling dat dit rapport na bespreking met dorpsraden en wijkverenigingen in juni 2008 definitief wordt vastgesteld.

Wat is er nodig?
De komende jaren zullen alle kernen van Locherm fors vergrijzen. Het doel van de gemeente is ouderen in staat te stellen, zo lang als zij willen, in hun eigen kern te blijven wonen. Ook als zij zorg nodig hebben. Het rapport laat schattingen zien van de woonvormen die daarvoor extra nodig zijn. Ook laat het rapport zien welke eengezinswoningen waarschijnlijk eenvoudig geschikter gemaakt kunnen worden voor ouderen. Op kaartjes is weergegeven waar voorzieningen zijn, zoals apotheek, dienstencentrum of steunpunt en waar de ouderen van nu en van de toekomst wonen.

Discussie per kern: Klopt het beeld?
Het college wil dit rapport nu in een discussieronde met de dorpsraden en een aantal belangenorganisaties en wijkverenigingen bespreken. Het gaat immers om de bewoners en de mogelijkheden en belemmeringen die zij ondervinden om in hun kern te blijven wonen. De belangrijkste vragen die daarbij spelen zijn:
* Herkennen mensen het geschetste beeld over de behoefte aan woonvormen in combinatie met diensten op het gebied welzijn en zorg voor deze kern?
* Kunnen mensen zich vinden in de aanbevelingen?
* Welke aanvullingen zijn nodig op het terrein van wonen en zorg die niet in het rapport staan?
* Welke behoeften signaleert men op welzijnsterrein onder ouderen en mensen met een functiebeperking?
* Welke bijdragen kunnen bewoners zelf leveren om die behoeften te vervullen?
* Wat verwachten inwoners van gemeente, corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen? Vanaf eind maart wordt het rapport per kern besproken met vertegenwoordigers van de dorpsraden en de wijkverenigingen. In mei worden het commentaar en de suggesties vanuit de kernen in het rapport verwerkt. Woningcorporaties, zorgpartijen en gemeente bepalen samen welke acties daaruit volgen en wat haalbaar is.

Tot slot wordt een convenant opgesteld voor de uitvoering van het rapport. Dit wordt samen met het eindrapport voor de zomervakantie aangeboden aan het college van B&W van Lochem.

Voor meer informatie kunt contact opnemen met Theo Hermsen van de gemeente Lochem, telefoon (0573) 28 92 22.