Gemeente Maassluis

Herdenking bombardement 18 maart 1943 (Update 04-03-2008)

Op dinsdag 18 maart 2008 om 15.20 uur worden de 19 gedenkstenen onthuld, die onlangs zijn aangebracht in de bestrating bij het Monument ter herdenking van het bombardement op Maassluis op 18 maart
1943. Na de onthulling door nabestaanden van de slachtoffers volgt de gebruikelijke kranslegging en een herdenkingsdienst in de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. Vanwege het bijzondere karakter van deze herdenking zal de plechtigheid worden bijgewoond door de plaatsvervangend ambassadeur van Australië Lloyd Brodrick en door Colonel J P C Heal RM namens de Britse Defensie Attaché. Brigade-generaal J.K. Jongkind zal Minister van Defensie Van Middelkoop vertegenwoordigen.

Om 16.15 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de naastgelegen Groote Kerk. Het welkomst-woord wordt gesproken door de heer J.A.Karssen, burgemeester van Maassluis. Overige sprekers zijn de heer D. Barnouw namens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en de heer L. Lucardie namens de Werkgroep 18 maart 1943. Muzikale medewerking wordt verleend door Jaap Kroonenburg, organist van de Groote Kerk, Gré Lucardie, trompet, het Seniorenkoor Ons Genoegen en het Jeugdkoor Accent.

De plechtigheden rond deze onthulling worden 's avonds afgerond met een herdenkingstocht langs de route die de grens vormt van het gebied dat als gevolg van het bombardement werd verwoest.

Van 19 maart tot en met 18 mei 2008 is in het Gemeentemuseum Maassluis, Zuiddijk 16/18, Maassluis onder de titel `Geen vergissing' een kleine expositie over het bombardement te bezichtigen.