Universiteit van Tilburg

10 maart 2008

Discussiemiddag insolventie- en ontslagrecht in Den Haag

Juristen Universiteit van Tilburg organiseren debat

In de Nederlandse wetgeving ontbreekt effectief ontslagrecht voor bedrijven in financiële moeilijkheden. Het arbeidsrecht belemmert succesvolle reorganisaties, waardoor ondernemingen en werkgelegenheid verloren gaan. Wijzigingen in het insolventierecht en het ontslagrecht zijn gewenst, waarbij samenhang tussen die twee niet uit het oog mag worden verloren. Met het oog hierop organiseert de Universiteit van Tilburg op dinsdag 18 maart een discussiemiddag in het Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

De huidige faillissementswet heeft tot gevolg dat vaak ten onrechte wordt aangestuurd op een faillissement, omdat het ontslagregime dat daarin geldt noodzakelijk is voor een succesvolle reorganisatie. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de wet niet goed functioneert wat betreft de mogelijkheden van behoud van onderneming, werkgelegenheid en voldoening van schuldeisers. Die mogelijkheden blijken eerder te liggen in de fase voorafgaand aan het faillissement, de zogenaamde informele reorganisatie. Eigenlijk kent Nederland geen effectief ontslagrecht voor bedrijven in financiele moeilijkheden.

In het Voorontwerp Insolventierecht, dat op 1 november 2007 is aangeboden aan de Minister van justitie ter vervanging van de gedateerde faillissementswet, wordt gepoogd misbruik ter ontduiking van de reguliere ontslagbescherming te voorkomen en succesvolle reorganisaties beter mogelijk te maken. Maar de aanpassing van het reguliere ontslagrecht laat in verband met de politieke gevoeligheid nog even op zich wachten.

De juristen dr. mr. Karin Luttikhuis en hoogleraar Reinout Vriesendorp van de Universiteit van Tilburg organiseren op 18 maart een discussiemiddag over het voorontwerp insolventiewet en ontslagrecht om te zoeken naar oplossingen en te voorkomen dat de samenhang tussen de twee uit het oog wordt verloren.

Sprekers zijn onder meer mr. B.F.M. Knuppe (voormalig curator Fokker, lid Commissie insolventierecht, bestuursvoorzitter Dexia Bank Nederland N.V.), prof. mr. F.B.J. Grapperhaus (Allen & Overy, Universiteit Maastricht en SER-kroonlid) en dr. mr. A.P.K. Luttikhuis RA (Universiteit van Tilburg en advocaat). Voorzitter is prof. mr. R.D. Vriesendorp (Universiteit van Tilburg, lid Commissie insolventierecht). Daarnaast staat een paneldiscussie op het programma met leden uit de advocatuur, de rechterlijke macht en werknemers- en werkgeversorganisaties.