Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Humberto Tan vraagt in Congo aandacht voor familiehereniging

Humberto Tan (presentator en ambassadeur van het Rode Kruis) vraagt met een bezoek aan de Democratische Republiek Congo aandacht voor het thema tracing, het opsporen van familieleden door het Rode Kruis. Het televisieprogramma Aperitivo zal 18 maart een volledige uitzending wijden aan het onderwerp en het bezoek van Tan aan het land, dat al bijna 10 jaar wordt geteisterd door etnisch geweld. Onder de meest chaotische omstandigheden probeert het Rode Kruis mensen die elkaar kwijt zijn geraakt als gevolg van oorlog of tijdens een natuurramp te registreren, traceren en te herenigen. Humberto Tan bezocht onder andere de grensplaats Goma, bekend van de vluchtelingenkampen en het etnische geweld. 'Nog geen veertig kilometer daar vandaan werd nog gevochten door een ratjetoe aan legers', vertelt Tan. Humberto Tan heeft enkele zeer bijzondere familieherenigingen mee mogen maken. De eerste hereniging was met Efra, een meisje van 10, Jonathan een jongetje van 8 en Eritjee, van 12. Deze kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt tijdens de oorlog in 2000 en opgevangen door een pleeggezin, totdat het Rode Kruis de familie had gevonden en ze terug konden keren.

Mensen zijn elkaar jaren kwijt, zonder een teken van leven, zonder te weten van het wel en wee van geliefden, voortdurend in onzekerheid of hun vader, moeder, broer of zus, of kind nog wel leeft. In Congo zijn post- en telefoondiensten praktisch niet aanwezig. Mensen die familieleden zoeken, sturen berichten via het Rode Kruis. Op de fiets, brommer en lopend speuren de Rode kruis vrijwilligers naar nieuwe aanknopingspunten. Een enorm karwei in een land waar dorpen moeilijk bereikbaar zijn.

Het conflict
Sinds het uitbreken van de oorlog (1998) zijn bijna 4 miljoen mensen omgekomen van de honger, als gevolg van ziekten of door oorlogsmishandelingen. Tijdens de chaos van oorlog kunnen kinderen makkelijk hun ouders en/of familie kwijt raken. Veel vrouwen werken, terwijl andere familieleden of dorpsgenoten op hun kinderen passen. Als er gevechten uitbreken, vluchten de kinderen en ouders soms in verschillende richtingen. In andere gevallen zit een kind op school of speelt het buiten en bij thuiskomst blijkt dat zijn familie is verdwenen.

Het Rode Kruis helpt direct
Het Rode Kruis praat met de strijdende partijen en benadrukt het belang van het internationale humanitaire oorlogsrecht. Op die manier hoopt het Rode Kruis de schendingen van de mensenrechten tegen te gaan en toegang te krijgen tot de slachtoffers. Het Rode Kruis verzorgt zieken en gewonden, biedt onderdak en geeft voedselhulp aan getroffenen van het conflict. Het Rode Kruis helpt direct. Het is de organisatie die in staat is familieleden te herenigen en het contact tussen mensen te herstellen. Ook het ontwapenen en herenigen van kindsoldaten met hun familie behoort tot de taken van het Rode Kruis in de Democratische Republiek Congo.