Persuitnodiging: Riskmanagement, bedreiging of uitdaging

11/03/2008 10:32

Vereniging Mars & Mercurius

Persuitnodiging

Riskmanagement, bedreiging of uitdaging
Mars en Mercurius organiseren de tweede De Ruyter Lezing

Amsterdam, 11 maart 2008 - Op 18 maart a.s. organiseert de Vereniging Mars en Mercurius voor de tweede maal de "De Ruyter Lezing". Generaal Dick Berlijn, VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en trendwatcher Adjiedj Bakas zullen op hun geheel eigen wijze hun licht laten schijnen over de stelling 'Riskmanagement, bedreiging of uitdaging'.

De vereniging Mars en Mercurius heeft dit jaar 'riskmanagement' als onderwerp voor de 'De Ruyter Lezing' gekozen, omdat het veel hoger op de agenda van de 'decision makers' zou moeten staan. Riskmanagement heeft namelijk betrekking op zowel de organisatorische als de financiële aspecten van de bedrijfsvoering en het besluitvormingsproces. Want er zijn voorbeelden te over uit het bedrijfsleven, de publieke sector en de krijgsmacht, waaruit blijkt dat een gebrek aan 'riskmanagement' kan leiden tot grote schade en zelfs doden. De Brentspar, de OV Chipcard, de aanleg van de HSL zuid, het recente ongeluk met friendly fire-slachtoffers in Afghanistan, zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

De krijgsmacht is uiteraard een zeer duidelijke exponent in deze. Risicomanagement is een van de belangrijkste factoren in het militaire besluitvormingsproces, op alle niveaus. Door-dat de krijgsmacht politiek wordt aangestuurd zouden hier conflictsituaties kunnen ont-staan. Welke lessen zijn er te trekken en met welke dreigingen en/of uitdagingen moet rekening worden gehouden?

Generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten, Bernard Wientjes, voorzitter VNO/NCW en Adjiedj Bakas, internationaal trendwatcher, hebben allen op het gebied van riskmanagement grote betrokkenheid en een uitgesproken mening.

Evenals vorig jaar zijn wederom topfunctionarissen uit overheid en bedrijfsleven, bestuurders, politici en kamerleden uitgenodigd. Vorig jaar waren vertegenwoordigers uit deze groepen ruim vertegenwoordigd.

Na afloop van de lezingen is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en, op aanvraag vooraf, tot het houden van interviews.

De lezing is, na aanmelding, vrij toegankelijk.

Datum 18 maart 2008
Tijdstip 14.00 tot 17.30 uur
Locatie Evenementencentrum CASINO Soesterberg, Kampweg 1 Soesterberg

De vereniging Mars en Mercurius
Mars en Mercurius is een vereniging waarvan de leden verantwoordelijke posities in het bedrijfsleven bekleden. De leden, met hun officiers-achtergrond, vormen een netwerk waarbinnen respect, kameraadschappelijkheid en vertrouwelijkheid de speerpunten zijn. Zij streven er naar om de aan het officierschap verbonden waarden en kameraadschappelijke verhoudingen te bevorderen en elkaar tot steun te zijn. Zowel in zakelijk verkeer als daarbuiten. Waar nodig maken zij gebruik van hun onderlinge relatie in hun zakelijk functioneren. Daarnaast trachten zij op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de krijgsmacht.

De vereniging telt in Nederland ongeveer 400 leden verdeeld over zes regionale afdelingen. Mars en Mercurius is aangesloten bij een internationaal verband van verwante verenigingen in onder andere Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Belgie, Spanje, Polen en Denemarken. Lidmaatschap is slechts mogelijk op uitnodiging.