Technische Universiteit Delft

Oorlog rond de standaard van Microsoft
door M&C

Het afgelopen jaar is er in de ICT-wereld een grote controverse, inclusief beschuldigingen van chantage en omkoping, geweest rond de voorgestelde standaardisatiepogingen van Microsoft's bestandsformaat Office Open XML. Tijdens een seminar aan de TU Delft op dinsdag 18 maart gaan de belangrijkste spelers, zoals Microsoft en belanghebbenden als de Nederlandse overheid, met elkaar in discussie over het ongewone standaardisatieproces. Een kijkje dus in de heksenketel die standaardisatie soms is.


18 maart 2008 | 09:15 uur - 12:30 uur
plaats: Faculteit Industrieel Ontwerpen

Standaardisering van bestandsformaten is van belang voor bijvoorbeeld de overheid. Van een niet-gestandaardiseerd formaat, zoals dat van Office 2000, kan men immers niet 100 % zeker zijn dat het ov er dertig jaar nog ondersteund wordt. Documenten gemaakt met dat formaat hebben dus geen onbeperkte houdbaarheid.
Chantage

Waarom is er dan nu zo'n grote ophef over standaardisatie? Het voorstel is om het bestandsformaat Office Open XML (OOXML) van Microsoft tot standaard documentformaat te maken. Dit gaf echter nogal wat tegenreacties. Waar standaardisatie normaliter op de achtergrond plaatsvindt, was de controverse rondom OOXML niet van de voorpagina's en van de weblogs weg te branden. Maatschappelijke organisaties zoals NoOOXML.org wisten vele tienduizenden mensen te mobiliseren die in opstand kwamen tegen de in hun ogen dubieuze manier waarop de initiator, Microsoft, te werk ging in het standaardisatieproces. De lijst klachten die ze opstelden omvat onder meer het manipuleren van commissies, chantage en publiekelijk toegegeven omkoping. De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de gang van zaken.

ECMA, de organisatie die formeel verantwoordelijk is voor het indienen van OOXML, werd er door velen van beschuldigd dat ze een onrijpe en technisch inadequate standaard naar voren hadden laten schuiven. Tegenstanders zien niet in waarom de ISO, de internationale standaardisatieorganisatie een tweede bestandsformaat zou moeten standaardiseren, want er bestaat al een open, dus niet door één bedrijf gecontroleerd, bestandsformaat Open Document Format (ODF).

Ook Nederland heeft binnen ISO een stem, die even zwaar telt als die van supermachten als China en de VS. Het is bekend dat Microsoft een vetostem ingezet heeft om te voorkomen dat Nederland tegen OOXML zou stemmen. Het is uiteindelijk een `stemonthouding' geworden. Tot eind deze maand kunnen landen hun stem nog herzien. En daar wordt gebruik van gemaakt. Hoe het allemaal afloopt, is daarom nog onduidelijk. Seminar

Het seminar getiteld `De oorlog tussen ODF en OOXML: Berichten van het standaardisatiefront', aan de TU Delft op dinsdag 18 maart komt dus precies op het juiste moment. Van 9.15 uur tot 12.30 uur gaan de belangrijkste spelers, zoals Microsoft, en belanghebbenden zoals de Nederlandse overheid, met elkaar in discussie onder meer over de volgende vragen: hoe ver reiken de gevolgen? Wat betekent het, bijvoorbeeld, voor de Nederlandse burger? Kan de overheid de ontwikkeling van zulke cruciale standaarden wel overlaten aan de markt? Komt het OOXML-proces er eigenlijk op neer dat sleutelstandaarden te koop zijn? Is concurrentie, ook waar het standaarden betreft, een goede zaak?

Kortom: een kijkje in de heksenketel die standaardisatie soms is. Voor het seminarprogramma en de sprekers zie:
http://www.standards-education.org/ooxml/