Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 18 maart 2008

Herinrichting Bierkade voor zomer afgerond

Na een periode van stilstand, gaan de werkzaamheden op en rond de Bierkade verder. Na het paasweekeinde wordt het werk hervat en grotendeels vanaf het water uitgevoerd. Dit beperkt de overlast voor het verkeer. Het geheel is naar verwachting in juni afgerond.

Na overleg met de bewoners past de gemeente Alkmaar de stoepen voor de huizen aan. Samen met de afdeling Monumentenzorg is bekeken welke steensoort het bij best bij elk pand past. De kade zelf krijgt eveneens gedeeltelijk nieuwe bestrating. In plaats van de natuurstenen op de uitstapplaats van de veerpont komt dezelfde steensoort te liggen die ook langs de woningen ligt. Niet alleen creëert dit meer eenheid, ook ontstaat er als het ware een loper tussen de uitstapplaats van de veerpont en het nabijgelegen zebrapad. De nieuwe stenen bieden een egale en minder gladde ondergrond, met het oog op minder validen en mensen met kinderwagens. Een zelfde type bestrating wordt gerealiseerd op de aansluiting van het Luttik Oudorp en de Wageweg. Het nostalgische hekwerk bij de Rootorenbrug verlengt de gemeente tot aan de voetgangersoversteekplaats.

Unieke slagboom
Vrij uniek is de slagboom die de gemeente plaatst op het Luttik Oudorp ter hoogte van huisnummer 3. Deze oplossing is bedacht omdat automobilisten de straat kozen als sluiproute. Zij rijden regelmatig het Luttik Oudorp tegen de toegestane rijrichting in om de wachtrij bij de open brug te omzeilen. De slagboom is in de toekomst gesloten als de brug open is, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Accijnstoren
De Accijnstoren is in het verleden verplaatst en op een nieuwe fundering geplaatst. Scheuren in het metselwerk en één hoek van het gebouw die zelfs helemaal loslaat wijzen erop dat de huidige fundering het gewicht van de toren niet kan dragen. Het verstevigen van de fundering gebeurt van binnenuit de toren, waardoor de overlast rondom de toren beperkt is. Zodra de fundering klaar is, beginnen de restauratiewerkzaamheden van het metselwerk. Ook wordt de aanlegsteiger rondom de toren herplaatst. De metalen damwand die nu nog in het water staat, blijft daar tot na de restauratie van de toren in verband met de toekomstige baggerwerkzaamheden in het Noordhollands Kanaal.

Kademuur en aanlegsteiger
In april van dit jaar zijn de versteviging van de kademuur en de aanleg van een nieuwe aanlegsteiger aan de beurt. De kademuur wordt versterkt door palen in het water, vastgemaakt aan de muur. De nieuwe steiger dient als verfraaiing en als verbreding van de wandelzone langs het water. Bovendien kunnen kleine en middelgrote schepen na de realisatie aanleggen en de stad aandoen. Passagiers van de pont naar het Schermereiland kunnen daarnaast op de nieuwe steiger makkelijker in- en uitstappen. De nieuwe steiger sluit aan op die van de Accijnstoren en loopt door tot de Rootorenbrug. Tijdens deze werkzaamheden meert de veerpont tijdelijk af en aan bij de steiger bij het Victoriepark. Hoewel eerdere berichten anders vermeldden, worden de werkzaamheden aan de kademuur en de nieuwe steiger afgerond vóór het baggeren in het Noordhollands Kanaal. De constructie van de nieuwe steiger is aangepast op deze baggerwerkzaamheden. Het geheel van de werkzaamheden op en rond de Bierkade is in juni van dit jaar afgerond.

Gemeente Alkmaar

T 072 - 548 8986

www.alkmaar.nl

afdeling Communicatie, (072) 548 8986.


-----------------------

---- --