Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 18 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/2531 - Onderwerp
Commissievraag 08-VW-B-034

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u het antwoord op commissievraag 08-VW-B-034. Uw commissie heeft verzocht om de stand van zaken van het project Vierhavensstrip te Rotterdam.

Algemeen
De Vierhavensstrip is een gemeentelijk project gelegen in Rotterdam-West, tussen de Vierhavensstraat en de Hudsonstraat. Op dit moment bevindt zich op deze locatie een spooremplacement. De gemeente Rotterdam heeft in het kader van het project Vierhavensstrip vergevorderde plannen om op de plaats van het spooremplacement park- en bedrijfsruimte te realiseren.

Het verwijderen oftewel het saneren van het spooremplacement in de Vierhavensstraat en verder op de Rechtermaasoever (RMO) vereist een zorgvuldige procedure. ProRail hanteert daartoe een zgn. saneringsprocedure. In het kader van deze procedure wordt ook extern, o.a. aan direct belanghebbenden, om een reactie op het voornemen tot saneren gevraagd. Indien ProRail op grond van deze procedure tot het oordeel komt dat kan worden overgegaan tot saneren van de betreffende infrastructuur, wordt dit voornemen aan mij ter instemming voorgelegd. Ik besluit o.a. op grond van artikel 17.3 van de Spoorwegwet over het saneringsverzoek van ProRail.

Stand van zaken
ProRail heeft een verzoek tot instemming met de sanering aan mij voorgelegd. Om een afgewogen beslissing te kunnen nemen, bestudeer ik momenteel dit besluit.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/2531

Spoorse Doorsnijdingen
In mijn brief van 15 oktober 2007 (kamernr. 31200 A nr. 10, bijlage 1) staat het project Vierhavensstrip genoemd als een van de projecten die in aanmerking is gekomen voor een bijdrage uit de eenmalige regeling voor de spoorse doorsnijdingen. Door het verwijderen van het spooremplacement kan ook het spoor op het nabij gelegen Marconiplein worden verwijderd. Hiermee kan een belangrijk doorstromingsknelpunt op een van de toeleidende wegen naar de binnenstad, de Parklane worden opgeheven. Aan het project is een bijdrage van 3 mln. toegekend. De bijdrage is verstrekt onder de voorwaarde dat de gemeente met ProRail afstemt over de sanering.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---