Veilig Amsterdam


Rechtzitting Wenckebachweg

18 maart 2008

Vrijdag, 14 maart 2008 vindt een speciale rechtzitting, een comparitie, plaats tussen de gemeente Amsterdam en de Stichting Hells Angels en de gebruikers van The Hangout. Dit is een voortvloeisel van twee civiele procedures die de gemeente Amsterdam in juli 2007 is gestart over het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg waar de Hells Angels en The Hangout gevestigd zijn.

De inzet is om het gebruik van (een deel van) de terreinen te beëindigen in verband met de voorgenomen herontwikkeling van het gebied Overamstel. Deze actie vloeit bovendien voort uit het beleid van de gemeente Amsterdam om strenger te handhaven en zogenaamde âvrijplaatsenâ in de stad aan te pakken. In de eerste procedure eist de gemeente Amsterdam dat de Hells Angels een deel van het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg ontruimen.

Terrein met opstallen
De andere procedure gaat over een terrein met een aantal opstallen, de zogenaamde Hangout, naast het terrein dat in gebruik is bij de Hells Angels. De gemeente Amsterdam heeft voor het in gebruik nemen van dit terrein en de opstallen geen toestemming gegeven en wenst daarom ook om dit terrein met opstallen te ontruimen.

Bij een comparitie worden de partijen opgeroepen om in persoon te verschijnen bij de rechtbank en wordt gelegenheid gegeven om mondeling de standpunten toe te lichten. De rechter zal over en weer vragen stellen over de zaak die hem niet duidelijk zijn en de partijen gelegenheid geven om hier hun visie op te geven. De rechter kan de partijen vragen of zij heil zien om buiten de rechtszaal te trachten tot een schikking te komen.

Herontwikkeling gebied Overamstel
Het beëindigen van de situaties aan de H.J.E. Wenckebachweg is van belang voor de gemeente Amsterdam in verband met de voorgenomen herontwikkeling van het gebied Overamstel. In het in 2003 door de raad vastgestelde Structuurplan Kiezen voor Stedelijkheid is de transformatie van Overamstel tot stedelijk gemengd woon-werkgebied opgenomen. In de visie Overamstel 2005 is dit nader uitgewerkt.

Het gebied Overamstel wordt een gemengd gebied in drie zones: een woonzone in het noorden, een werkzone in het zuiden met in het midden een overgangszone. De Kop Weespertrekvaart (met daarin de H.J.E. Wenckebachweg) ligt in de woonzone. In de woonzone worden vooral woningen gebouwd in hoogbouw. Voor het werken wordt ruimte geboden in de onderste laag van de gebouwen en in woonwerk-woningen.

Goede aansluiting van Overamstel aan Watergraafsmeer Het gebied Kop Weespertrekvaart zal als eerste transformeren tot woongebied. Het is een klein gebied waar 450 woningen komen. Mogelijk kunnen enkele zittende bedrijven in een nieuwe huisvesting terugkeren. In het gebied komt het centrale park voor de buurt Weespertrekvaart Noord te liggen. De transformatie van de Kop Weespertrekvaart is van essentieel belang voor een goede aansluiting van Overamstel aan Watergraafsmeer.