Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

PG-organisaties gaan uitdaging van nieuw subsidiesysteem aan

De CG-Raad heeft minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS laten weten dat de meerderheid van zijn achterban constructief zal meewerken aan het nieuwe subsidiesysteem. Dit is gebeurd na uitgebreide raadpleging van de aangesloten gehandicapten- en patiëntenorganisaties. De CG-Raad wijst de bewindslieden echter ook op de risicos die het nieuwe systeem meebrengt. Niemand weet of deze vorm van marktwerking tot de gewenste versterking gaat leiden. Dat moet nog proefondervindelijk worden bewezen.

Positief

Het ministerie van VWS is al meer dan tien jaar bezig een nieuw subsidiestelsel voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties in het leven te roepen. De bewindslieden zijn op 6 maart jl. met geheel nieuwe plannen gekomen. Het doel daarvan is versterking van de patiëntenbeweging en Klink stelt jaarlijks 10 miljoen euro extra ter beschikking. De Raad toont zich in een brief aan de bewindslieden verheugd over dit nadrukkelijk geuite beleidsdoel. Wel is het nog de vraag of Klink daadwerkelijk het PGO-budget met 10 miljoen laat stijgen. Onduidelijk is namelijk of hij eerder beschikbare gestelde, tijdelijke gelden ter grootte van 8,5 miljoen in dit bedrag verdisconteert.

Voorbehoud

Verder maakt de CG-Raad ook een voorbehoud. In het nieuwe systeem moeten de patiëntenorganisaties vierjarenplannen gaan maken en die voorleggen aan een adviesorgaan dat adviseert over subsidieverlening. Daarmee worden prikkels en concurrentie geïntroduceerd. Dit in navolging van wat er in de kunstsector is gebeurd. De CG-Raad wijst erop dat het succes in de kunstsector geen enkele garantie is voor het welslagen in de PGO-sector. Daarvoor zijn deze sectoren en de daar gehanteerde doelstellingen te verschillend. Of de subsidieplannen daadwerkelijk tot versterking gaan leiden, moet dus proefondervindelijk worden bewezen. De Raad herinnert de minister eraan, dat hij publiekelijk heeft beloofd eventuele brokken met het nieuwe systeem te zullen voorkomen.

Risicos

Tot slot wijst de CG-Raad nog op een aantal risicos die de werking van het systeem kunnen belemmeren. Zoals het feit dat neveninkomsten van patiëntenorganisaties worden gekort op de basissubsidie.


* Klik hier voor de brief van de CG-Raad aan de bewindslieden

(Geplaatst: 17 maart 2008)

---