Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Sport: het bindmiddel voor de samenleving

Maandagavond 17 maart werd in Sport- en vergadercentrum Hoenderdaal in Driebergen-Rijsenburg de eerste gemeentelijke Sportconferentie gehouden. Wethouder Roy Pamboer sprak de zaal toe, waar geen stoel meer vrij was. Hij vertelde dat de gemeente nieuw sportbeleid ontwikkelt, maar dat ze niet begint met een schone lei. Er zijn immers al accommodaties, talrijke verenigingen en organisatorische verbanden. Oplossingen hoeft u vanavond niet te verwachten, maar wel een zinvolle discussie over de sportthemas.

Pamboer ontving uit handen van Heuvelrug sportinitiatief (HSI) een inventarisatienota. In deze nota presenteerden de zeventig aangesloten sportverenigingen naast hun sportgegevens ook de grootste knelpunten en hun toekomstverwachting. HSI is het initiatief van vijf samenwerkende sportkoepels uit de gemeente die de belangen van de aangesloten sportverenigingen behartigen. HSI neemt deel aan de coördinerende werkgroep die het sportbeleid ontwikkelt en waarin ook beleidsmedewerkers van de gemeente zijn vertegenwoordigd.

Werkwijze
De werkgroep die met het sportbeleid aan de slag gaat, is allereerst gestart met het inventariseren van gegevens en het voeren van gesprekken met betrokkenen. Hieruit is een voorlopige analyse van het huidige sportbeleid ontstaan en van het huidige aanbod en de toekomstige vraag. Deze analyse werd aan het begin van de avond gepresenteerd. De aanwezigen, vertegenwoordigers van sportverenigingen, mensen uit het welzijnwerk, sportorganisaties en onderwijs, werden tijdens de conferentie op allerlei manieren uitgedaagd om actief mee te denken en te werken aan de ontwikkeling van nieuw sportbeleid. Iedereen maakte een ronde langs een serie interactieve opdrachten. Er hing bijvoorbeeld een grote kaart van de gemeente waar je met rode en groene stickers in de dorpen kon aangeven waar knelpunten in de accommodaties zijn.

Ook was er een afsprakenbureau ingericht. Medewerkers van de gemeente maakten direct een afspraak om te komen tot oplossingen van specifieke problemen. Bij het onderdeel Dat kan beter werd aangegeven wat de grootste knelpunten zijn. Hier scoorden de accommodaties hoog, het onderhoud daarvan laat in enkele gevallen te wensen over, soms is de huur te hoog of de beschikbaarheid te beperkt. Wat ook beter kan is de publiciteit die wordt verzorgd door de verenigingen. Ook kwam de wens naar boven om meer te investeren in breedtesport dan bijv. in topsport en dat het aanbod per dorp voldoende moet blijven.

Tenslotte werd in drie groepen (Doorn, Driebergen-Rijsenburg en de overige dorpen) gediscussieerd over Hier en nu (sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen in de sport) en hoe de toekomst eruit ziet. Daar werd ook het maatschappelijke belang van de sport weer eens benadrukt: Sport verbindt mensen, en beweging is ook een belangrijk onderdeel van het sportbeleid. Als laatste kwam het sportbeleid aan bod: wat is er nodig?

Meer weten?
Van de gehele avond wordt een verslag gemaakt dat aan de aanwezigen wordt toegestuurd. Was u er niet bij en wilt u weten wat er gezegd is? Het verslag staat over ongeveer anderhalve week op deze website.

Tweede Sportconferentie
De tweede Sportconferentie wordt nog voor de zomervakantie georganiseerd. Op deze bijeenkomst worden de door de werkgroep ontwikkelde voorstellen voorgelegd en besproken. Deze voorstellen vormen de basis voor de nieuw op te stellen Nota Sportbeleid.

Laatst gewijzigd: 18 maart 2008