Artis

Amsterdam, 18 maart 2008

Persbericht

Artis-olifant Thong Tai weer zwanger

Artis hoopt volgend voorjaar opnieuw een jong olifantje aan haar collectie te kunnen toevoegen. Thong Tai is weer in verwachting nadat ze in augustus 2005 in Artis is bevallen van een gezonde dochter, Yindee, die inmiddels de harten van alle bezoekers heeft weten te veroveren. Thong Tai is succesvol bevrucht door olifantenstier Nikolai, sinds 2003 in Artis. Nikolai mag nu zijn goede daden elders verrichten. Op 1 april vertrekt Nikolai naar de dierentuin in Hannover in het kader van het Europese fokprogramma voor de Aziatische olifant, waar 6 olifantenvrouwtjes met smart op hem wachten. Bij het olifantenverblijf in Artis staat alvast de speciale transportcontainer om hem aan zijn tijdelijke verblijf te laten wennen.

Het transport van een olifant is een hele onderneming. Nikolai wordt vervoerd in een speciaal voor dat doel omgebouwde zeecontainer. Om Nikolai te laten wennen, wordt hij dagelijks gevoerd in de al in Artis geplaatste transportcontainer. Op 1 april zal hij dan echt vertrekken.

Thong Tai (16) is in november 2003 in Artis aangekomen in het kadert van het internationale fokprogramma voor de bedreigde Aziatische olifanten. Olifantenstier Nikolai is geboren in 1993, in een Canadese dierentuin, leefde daarna enkele jaren in de dierentuin van Hannover en kwam begin oktober 2003 naar Artis. Met het vertrek van Nikolai leven in Artis straks drie olifanten. Naast Yindee en Thong Tai is er nog Win Thida (38), die als ervaren moeder en tante een belangrijke rol in de groep vervult.

Europese dierentuinen fokken met Aziatische olifanten, onder coördinatie van Diergaarde Blijdorp. In Azië zijn olifanten een bedreigde diersoort en de fokprogrammas moeten, in de loop van de tijd, helpen om de soort voor uitsterven te behoeden. De mens vormt in het wild de voornaamste bedreiging voor olifanten, vooral door versnippering van leefgebieden en door jacht en stroperij.