Hulpverleningsregio Haaglanden


Zeer grote brand Radonstraat, Zoetermeer

Zoetermeer, 18-03-2008

Zeer grote brand bij afvalverwerkingsbedrijf

Zoetermeer Een zeer grote brand in een loods van een afvalverwerkingsbedrijf aan de Radonstraat in Zoetermeer heeft vanmorgen een miljoenenschade aangericht. De brand werd bestreden door eenheden van meerdere brandweerkorpsen uit de regio. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Om ongeveer 04.00 uur werd een medewerker van het bedrijf door een particuliere alarmcentrale gewaarschuwd dat er een melding was ontvangen van de brandmeldinstallatie in de loods. De medewerker ging kijken, zag dat er inderdaad rook uit de loods kwam en belde de brandweer. Bij aankomst van de brandweer was er sprake van enorme hitte en dichte rook in de loods. Die omstandigheden kunnen een plotselinge hevige branduitbreiding tot gevolg hebben. Ook kan er instortingsgevaar ontstaan doordat de constructie van een gebouw door de hitte wordt aangetast. De brandweer vond het dan ook niet verantwoord om de loods in te gaan, zodat de brand van buitenaf moest worden bestreden.

De loods heeft een oppervlakte van meer dan 3000m2. Er werd rekening mee gehouden dat het dak van de loods zou bezwijken en er een zeer grote uitslaande brand zou ontstaan. Dat was voor de brandweer reden om het nader bericht zeer grote brand te geven, zodat waar nodig direct voldoende manschappen en materieel konden worden ingezet.

Door een aantal inmiddels gesmolten lichtkoepels in het dak werd vanaf twee hoogwerkers met waterkanonnen bluswater de loods ingepompt. De brand nam daardoor in hevigheid af en de temperatuur in de loods daalde. Na enige tijd kon een grote roldeur worden geopend waardoor ook de rook in de loods minder werd. Met de nodige voorzichtigheid konden toen in de loods waterkanonnen worden geplaatst waarmee de brand verder van binnenuit werd bestreden. Dankzij die maatregelen is het dak van de loods in takt gebleven en kon even na 10.00 uur het sein brand meester worden gegeven. Het nablussen zal nog tot in de avond duren. De brandweer wordt daarbij gehinderd door de grote hoeveelheid bluswater die zich in de loods heeft opgehoopt. De vloer van de loods ligt meer dan een meter onder het maaiveld, waardoor het bluswater niet kan wegstromen en moet worden weggepompt.

In de loods werd bouw- en sloopafval gescheiden en verwerkt. De brand is vermoedelijk ontstaan door broei in een berg restafval. De schade aan de loods en de scheidingsinstallatie loopt in de miljoenen.