Vlaamse Overheid

gedetineerden


1,65 miljoen euro voor begeleiding gedetineerden

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 18 maart 2008

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, bekwam tijdens de laatste begrotingscontrole 1.650.000 euro waarmee hij het strategisch plan hulp- en dienstverlening van gedetineerden in alle gevangenissen in werking kan doen treden. Het strategisch plan kan nu ook uitgevoerd worden in Dendermonde, Oudenaarde, Ieper, Ruiselede, Mechelen, Leuven-Hulp en Leuven-Centraal en in de Brusselse gevangenissen. Vlaanderen is verantwoordelijk voor de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden met het oog op hun re-integratie.

Er komen 8 beleidsmedewerkers van de Vlaamse overheid om in de resterende 8 gevangenissen de coördinatie van de hulp- en dienstverlening te verlenen. De centra voor algemeen welzijnswerk (CAW's) krijgen 9 nieuwe mensen voor de uitbouw van de begeleiding van de gedetineerden en de hulpverlening aan hun familie. Hiervoor werd 850.000 euro gereserveerd.


1 op 5 gedetineerden heeft ernstige psychische problemen. Minister Vanackere heeft 800.000 euro uitgetrokken voor 16 voltijdse eenheden (VTE's) die in de gevangenissen een preventief en curatief aanbod uitbouwen voor gevangenen met deze problemen. Deze 16 werken binnen de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG's). De CGG's staan ook in voor begeleiding en behandeling na de detentieperiode en stellen hun expertise ter beschikking van de eerstelijnsdiensten.

De inbreng van welzijn en gezondheid wordt gecombineerd met die van de beleidsdomeinen werk, onderwijs, cultuur en sport én gebeurt in nauwe samenwerking met gevangenispersoneel. Aan de gedetineerden wordt echt gevraagd om gebruik te maken van alle voorzieningen en diensten die hen kunnen helpen om terug in de reguliere maatschappij te kunnen functioneren.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be